miercuri, 29 iulie 2020

Mikis Theodorakis,95 de ani de la naștere. La mulți ani!

                                  Compozitorul coloanei sonore a filmului ZORBA GRECUL            

                                                                MIKIS THEODORAKIS
                                                                       N. 29 Iulie 1925
                                                                             95 ani
                                                                                 
    
                Născut în insula Chios la începutul secolului al XX-lea, Mihalis ”Mikis” Theodorakis, cel mai mare compozitor al Greciei, reprezintă un întreg secol de creație artistică ce a așezat cântecul tradițional elen pe lista neprețuitelor surse de  inspirație muzicală.
                                                                             
   
                 Din primii ani ai copilăriei, când micul Mikis, purtat prin orașele Greciei în funcție de locul de muncă al tatălui, a început să compună melodii fără măcar să știe vreun instrument. Era acel ceva ce răzbătea dintr-o fărâmă de om, harul care abia răsărea  .
                                                                             

                Viața sa a fost un carusel al jocului vieții cu moartea, un vârtej de împliniri și situații limită, Theodorakis cunoscând atât vecinătatea morții din închisoare, cât și recunoașterea internațională a geniului său. Iar toate aceste experiențe, emoții, trăiri s-au concretizat în peste 1000 de melodii, în muzică de film, oratorii, opere sau simfonii prin care a dorit să se apropie de sufletul celor mulți.
                                                                             

     

                 ”În opinia mea, omul este exact ca un copil ce iubește pacea, dragostea, animalele, păsările, culorile, țara etc. În toate culturile, oamenii au aceleași dorințe și aceleași temeri. Consider că principala problemă cu care se confruntă umanitatea este aceea de a învăța să trăiască în armonie cu ceilalți, cu natura, cu timpul, cu micile plăceri ale vieții precum dragostea, prietenia sau vinul. Micile plăceri sunt cele mai importante. Iar moartea este cea mai mare problemă, omul fiind singura ființă ce-și dorește nemurirea. Și o poate obține prin artă, prin copii sau prin simpla plantare a unui copac.                                                                   

     Vechii atenieni mai trăiesc și azi prin arta creată de ei acum câteva mii de ani. Prin munca pusă în slujba spiritului, omul devine veșnic. Tocmai de aceea, societatea actuală trece printr-o criză, omul simte cel mai acut sentimentul singurătății și al efemerului, pentru că nu mai poate sau nu mai vrea sau nu mai este interesat să participe la actul creației artistice. Tinerii de azi își caută scăparea în narcotice pentru că societatea de consum în care trăiesc ucide omul nemuritor din fiecare individ. În vechile sate tradiționale, toată comunitatea era parte a procesului creator atunci când se năștea un cântec sau un dans. Așa se câștiga nemurirea.”
                                                    Greek Zorba Alexis Zorbas


                   

       Sursa: Wikipedia; Wordpress.com ; cotidianul.ro  ; idcommunism.com.; ro.wikipedia.org ;romanialibera.ro ;cuntercurrents.org

   Material cules si prezentat de ValentinSchiopu - Mateiu-Sectia Multimedia BJV


                                                                      
                            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mistere Biblice - Din colectiile sectiei Multimedia a Bibliotecii Judetene ''Antim Ivireanul'' Valcea

                                                                                     Colecțiile secției Multimedia BJV                   ...