joi, 22 octombrie 2020

Franz Liszt - 109 ani de la nastere.

                                                                        Franz Liszt

                                                   [ n.22 octombrie 1811-d. 31 iulie 1886]

                                                                             


           Franz Liszt sau Liszt Ferenc,  compozitor maghiar din Regatul Ungar, unul dintre cei mai renumiţi pianişti al tuturor timpurilor. 

           Franz Liszt a fost singurul fiu al funcţionarului Ádám Liszt şi al soţiei acestuia, Maria Anna, născută in Lagen. Localitatea sa natală,Raiding, făcea parte la acea vreme din Transleithania, partea maghiară a Imperiului Austro-Ungar. Studiile primare le-a efectuat, în germană cu toate că au existat controverse despre originea maghiară sau germană a sa.

                                                                             



 A învăţat câteva frânturi de limbă maghiară de-abia ca adult, purtând în schimb toată viaţa nostalgia locurilor natale. Limba sa preferată a fost franceza. Lucrările compozitorului cuprind rapsodii, poeme simfonice, 2 simfonii(„Faust” şi „Dante”), „Liebestraum”, valsul „Mephisto”,6 lucrări la pian cătrePaganini(dintre care cea mai cunoscută "Campanella") etc. 

                                                                                 



  Cea mai celebră lucrare a sa a fost Rapsodia maghiara nr 2(care este cântată la pian de obicei în doi). Rapsodiile acestui mare compozitor sunt cântate la pian. Franz Liszt a compus 20 rapsodii (19 rapsodii maghiare şi o rapsodie spaniolă). O mare personalitate a secolului al XX lea, este considerat unul dintre cele mai mari pianişti din istoria acestui instrument muzical.

                                                                               


   Atenţia sa a început să se concentraze pe compoziţie şi, în special, pe creerea unei noi forme muzicale, poemul simfonic.

         

Caracteristic romantismului şi trăsătură dominantă a creaţiei sale - programatismul - se află la baza majorităţii lucrărilor sale, în mare parte dedicate pianului . 

                                                                               


 

Piese pentru pian : Sonata , Sonata Dante , Ani de pelerinaj , două legende , două balade , Mephisto-Walzer , rapsodia spaniolă , Rapsodia română , rapsodii maghiare , Armonii poetice şi religioase , peste 500 de transcripţii , studii, două poloneze , Concerto Patetique.

                                                                                 



                                                                           

Piese pentru orchestră : Simfonia Faust , Preludii , Concertele pentru pian şi orchestră , Totentanz , Fantezia "Ruinele Atenei" pentru pian si orchestră , Oratorii , Missa , Psalmi

     A murit la 31 iulie 1886, la patru ani după decesul ginerelui său, Richard Wagner, la Bayreuth, unde a fost înmormântat.

     Casa în care a murit (Bayreuth, Wahnfriedstr. 9) a devenit „Muzeul Franz Liszt”.

 

                                                                                


                                                                        
               Sursa: Metapedia;wikipedia;ro.wikipedia.org; istockphoto.com;alamy.com;Youtube

 Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV  

miercuri, 21 octombrie 2020

Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso, cunoscută sub numele de Celia Cruz- 95 ani de la nastere.

                                                                       CELIA CRUZ

                                                       n.21 octombrie 1925-d. 16 iulie 2003

                                                                                 

     

      Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso, cunoscută sub numele de Celia Cruz, a fost o cântăreață cubaneză și una dintre cele mai populare artiste latine din secolul XX. 

                                                                                



    
Ursula Hilaria Celia Caridad Cruz Alfonso, pe numele său complet, s-a născut la 21 octombrie 1925, într-o periferie din Santos Suárez, Havana, în Cuba, fiind a doua fată a unui fochist angajat la Căile Ferate, Simón Cruz, şi a Catalinei Alfonso, casnică.

                                                                                 


  
Încă de mică, Celia le cânta fraților ei ca să adoarmă, apoi a cântat la serbările școlare, iar mama sa, care avea o voce superbă, a intuit talentul pe care cea mică îl avea.

  
 Tatăl său dorea ca Celia să devină profesoară, astfel că după finalizarea liceului a absolvit Școala Normală pentru Profesori din Havana.

 
Dilema tinerei avea să fie lămurită de recomandarea unuia dintre profesorii săi, care i-a explicat că muzica îi putea aduce într-o zi veniturile pe care un profesor le poate obţine într-o lună de muncă.

 
 Celia Cruz a început a  cânta în cadrul unor programe radiofonice – „La Hora del Té” sau „La Corte Suprema del Aire” – , premiile obţinute aici erau reprezentate de prăjituri şi dulciuri, iar prestaţia muzicală din emisiunea radiofonică „Del tango Nostalgias”, la Radio García Cerrá, îi va aduce primii ei bani obţinuţi din cariera artistică.

                                                                           



   
A cântat, apoi, în trupele Gloria Matancera şi Sonora Caracas . În anul 1950, s-a angajat în trupa cabaretului Tropicana.

   Celia Cruz devenea membră a trupei Sonora Matancera, alături de care va cânta în următorii 15 ani, iar trompetistul Pedro Knight a devenit  regizor muzical și dirijor al trupei.

  La 15 iulie 1960, Celia Cruz şi Sonora Matancera plecau în Mexic pentru un spectacol, iar artista a hotărât să nu mai revină în ţara natală.

    A urmat o serie de concerte de succes în Mexic, iar după un an, solista cubaneză se muta în SUA, unde s-a angajat să concerteze la sala Palladium din Hollywood.

                                                                           



   Celia Cruz s-a căsătorit cu trompetistul Pedro Knight, colegul ei de la Sonora Matancera, iar trei ani mai târziu, cei doi părăseau trupa, artista urmând o carieră solo, alături de trompetistul, soţul şi reprezentantul ei, Pedro Knight.

    În 1966, Celia Cruz înregistra prima melodie rumba anti-rasistă, „Bemba Colora”, care era prezentă pe albumul „Son Son Guaguanco”, iar în anul 1967 era lansat albumul „Bravo”, care cuprindea şi celebra melodie „Guantanamera”.

    În anul 1977, Celia a înregistrat un suuces imens cu primul ei single, „Willie Colón”.

                                                                              



    În anul 1982, artista s-a reîntâlnit cu trupa Sonora Matancera, cu care a înregistrat albumul „Feliz Encuentro”, care a cunoscut, de asemenea, un  succes imens.

    În anul 1987, Celia Cruz intra în Guinness Book of Records, susţinând un concert în aer liber, în Santa Cruz de Tenerife, în faţa a 250.000 persoane, cel mai numeros public al său la un concert şi cel mai mare număr de persoane care a dansat simultan pe aceeaşi melodie.

    Cei 50 de ani de carieră au însemnat pentru Celia Cruz, numeroase succese dar şi numeroase premii distincţii şi onoruri.

    Ea a obţinut cinci premii Grammy, titlul de Doctor Honoris Causa din partea a trei universităţi din America de Nord – Yale University, Florida International University şi Miami University -, nenumărate discuri de aur şi de platină şi o stea pe Hollywood Boulevard, în anul 1987.

    Ca o recunoaştere supremă a activităţii sale muzicale remarcabile, a primit titlul onorific de „La reina de la Salsa”.

                                                                              



 

În anul 1991, un bulevard din Miami a primit numele Celia Cruz, iar în 2003, o şcială de muzică devenea Celia Cruz Bronx High school of Music.

Celia Cruz a trecut la Domnul la 16 iulie 2003, la Fort Lee, New Jersey, SUA, lăsând un gol imens în muzica latino.

La dorinţa ei expresă, trupul său neînsufleţit a fost dus, pentru două zile, la Miami, pentru ca admiratorii săi cubanezi aflaţi în exil să îi aducă ultimele omagii. Ea îşi găseşte somnul de veci în Woodlawn Cemetery din New York.

                                                                              



   Sursa:Wikipedia; Youtube; cinemagia.ro ; huffpost.com; alamy.com; rador.ro; Razvan Monceanu; Lucy Nicholson; culturacolectiva.com; excelsior.com.mx; Youtube

 Material cules si prezentat de Valentin M. S. Sectia Multimedia BJV 

luni, 19 octombrie 2020

MANOLO ESCOBAR - [n. 19 octombrie 1931 - 24 octombrie 2013] - 89 ani de la nastere.

                                                                      Manolo Escobar

                   Manuel García Escobar (n. 19 octombrie 1931 - 24 octombrie 2013 

                                                                                



          Manuel García Escobar (n. 19 octombrie 1931- d24 octombrie 2013), mai bine cunoscut ca Manolo Escobar, a fost un cântăreț spaniol de coplă andaluză și cântec spaniol. De asemenea, a lucrat ca actor în mai multe filme muzicale. Hit-urile sale includ El Porompompero, Mașina mea [1969], Miniskirt sau live Spania, și al compozitorului Belgian Leo Rozenstraten.  

                                                                                


                       

   Manolo Escobar este al cincilea din cei zece copii ai soților, Antonio García și María de el Carmen Escobar.

                                                                               




     Cântăreţul şi actorul spaniol Manolo Escobar, care a rămas în memoria publicului din toată lumea cu melodia "Y Viva España", a încetat din  la vârsta de 82 de ani, în casa lui din Benidorm, Spania

                                                                               



 Între anii 1960 şi 1970, Manolo Escobar a devenit o adevărată legendă a muzicii spaniole, cu şlagăre precum "El porompompero", "Mi carro", dar mai cu seamă "Y Viva España", care a rămas în memoria iubitorilor de muzică din lumea întreagă cu refrenul său însufleţit.

 

 

                                                                             





 Sursa: Wikipedia; mediafax.ro;findagrave.org;dipalme.ro;turismodealmeria.org

Material cules si prezentat de Valentin M-S.-Sectia Multimedia BJV

 

 

 

Tannhäuser și întrecerea poetică din Wartburg (títlul original în germană, Tannhäuser und der Sängerkrieg auf Wartburg) este o operă în trei acte.Premiera operei a avut loc la Dresda, la 19 octombrie 1945

 

                                                                    RICHARD WAGNER   

                                                                                    


 

                                                        19 0ctombrie 1945-Tannhäuser       

                                                                                 


   Premiera operei a avut loc la Dresda, la 19 octombrie1945, însă performanța a fost sub așteptări, din cauza  distribuției necorespunzătoare. Tenorul care a întrupat personajul principal, Joseph Tichatscheck, deși era înzestrat cu o voce magnifică, avea slabe calități dramatice, într-unul din rolurile cele mai dificile din istoria operei. Același lucru se putea spune de Johanna Wagner, nepoata compozitorului, interpretând-o pe Elisabeth: voce proaspătă, era prea tânără pentru a înțelege temperamentul complex al protagonistului. Wihelmine Schröder-Devrient, veche glorie în declin, a fost depășită vocal și scenic de rolul zeiței Venus.

Factori care au influențat, de asemenea, au fost durata (peste trei ore) și complexitatea dramatică, pentru că, deși a păstrat unele vestigii din opera cu numere, este articulată în jurul melodiei fără sfârșit. Deși Wagner s-a simțit tentat să scurteze unele lungimi, în cele din urmă a păstrat totul.

Această operă ocupă locul 53 în topul celor 100 cele mai reprezentate în perioada 2005-2010, conform statisticilor din Operabase, fiind a 14-a în Germania și a șasea a lui Wagner, cu 82 de spectacole. 

                                                                           






  Sursa: Wikipedia; Youtube; Ealmagro; Werner Herzog

material cules si prezentat de Valentin M-S-Sectia Multimedia BJV

 



   


miercuri, 14 octombrie 2020

Mata Hari- Margarethei Geertruida Zelle (n. 7 august 1876 în Leeuwarden - d. 15 octombrie 1917) 103 ani de la trecerea in nefiinta.

                                                                           Mata Hari


            Margarethei Geertruida Zelle (n. 7 august 1876 în Leeuwarden - d. 15 octombrie 1917)

                                                                                 

    Mata hari, a fost căsătorită la vârsta de 18 ani cu Campbell MacLeord, un ofițer olandez de origine engleză.Soțul s-a dovedit a fi un alcoolic depresiv și abuziv. Pentru a rezista nefericirii din propriul mariaj, Zelle s-a dedicat studiului culturii și tradițiilor indonezene, inclusiv dansului. După divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa, în timpul Primul Razboi Mondial, ca dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei și apoi al Franței.

                                                                                 


       Profitând de succesul de care se bucurau pe vremea aceea spectacolele cu tematică orientală, Zelle a adoptat numele de scenă Mata Hari, care în malaeziană înseamnă ”ochiul zilei” sau ”soare”, inventându-și un personaj sofisticat. Pretindea că este o prințesă indoneziană, inițiată în ritualuri exotice și specialistă în dansuri hinduse. A știut să combine înfățișarea ei apetisantă, care îi oferea un mare atu, cu îndrăzneala și promiscuitatea. Și-a creat numere de dans și de striptease, care au tranformat-o peste noapte într-o vedetă.  

                                                                                     


         Mata Hari făcea deliciul publicului european cu spectacolele ei senzuale și fotografiile provocatoare. A devenit o adevărată curtezană, având legături amoroase cu mulți oameni de stat, politicieni și militari din diverse țări.

          Mata Hari era în Germania când a izbucnit primul război mondial. Solicitarea ei de a pleca la Paris a avut ca rezultat confiscarea bijuteriilor, banilor și hainelor sale de către autoritățile germane. S-a întors acasă, în neutra Olandă, unde a fost găzduită de un fost iubit. Mai mult neliniștită decât tânără, nu a vrut să aștepte sfârșitul războiului aici și a dus la capăt ideea de a ajunge la Paris, de această dată, prin Anglia. Sosirea ei și vizitele pe care le făcea vechilor amici au determinat serviciul britanic de spionaj să o remarce și să creadă că e agent german.   

                                                                                      


      Între timp, ea își vedea de ceea ce o preocupa în special - amorul. S-a îndrăgostit de un căpitan rus, care fusese rănit și își pierduse parțial vederea, luptând în armata franceză. În timp ce încerca să îl viziteze în spital, a fost contactată de un ofițer francez de contrainformații, care știa de la serviciile britanice despre suspiciunea de spionaj care plana asupra ei. I-a cerut să își folosească legăturile pentru a lucra în beneficiul Franței. Ea a acceptat, în schimbul unor sume de bani, sperând să poată astfel să-și înceapă viața împreună cu noua sa iubire.

                                                                             


                                                                                        

Trimisă într-o misiune, pentru a se infiltra în intimitatea mai marilor din armata germană, a fost reținută și interogată în Anglia, pe drumul de întoarcere. Serviciul francez care o trimisese, s-a dezis de ea, nerecunoscând că lucrează pentru ei. În cele din urmă, a ajuns la Madrid, unde s-a decis să își exercite farmecele asupra unui atașat german și el agent al serviciilor de informații. Acesta, specialist în domeniu, și-a dat seama imediat că are de-a face cu o amatoare și i-a servit un cocktail de fapte reale, dar care nu aveau valoare, și minciuni, pentru a intoxica adversarul, în timp ce ea îl aproviziona cu bârfe ieftine din partea franceză. La 13 decembrie 1916, francezii au interceptat un mesaj codat de la atașatul din Berlin, bazat pe zvonurile provenite de la spionul cu numele de cod ”H21.” Superiorii lui Mata Hari s-au temut că acest nume de cod însemna că ea fusese agent german tot timpul, fără să își dea seama că au fost păcăliți de serviciile germane, care inteționat le-au livrat aceste informații. Cum între timp, pe front, lucrurile mergeau prost, se tot căutau țapi ispășitori pentru înfrângerile suferite de aliați. 

                                                                               

 Mata Hari s-a întors la Paris, așteptând să fie răsplătită pentru serviciile ei, dar nu a putut lua legătura cu cei care o angajaseră. La 13 februarie 1917, a fost arestată de autoritățile franceze și acuzată de spionaj.

 

Procesul, la care a fost reprezentată de un fost iubit avocat, era deja o cauză pierdută. Judecătorii, după 40 de minute de deliberare, au considerat-o, în unanimitate, vinovată.

                                                                                   


În dimineața zilei de 15 octombrie 1917, cea care nu demult avusese Parisul la picioare, era condusă către Vincennes, unde o aștepta plutonul de execuție. Cochetă până la capăt, a salutat soldații trimițându-le o bezea.

 

Altă legendă spune că frumoasa Mata Hari l-ar fi sedus pe un influent personaj din armata franceză, execuţia urmând să fie una falsă, cu gloanţe oarbe. Aşa s-ar explica calmul cu care se spune că spioana s-a înfăţişat în faţa plutonului, aranjată şi purtând cele mai frumoase haine. Legenda spune că planul frumoasei dansatoare a fost dejucat, Mata Hari fiind în final executată, fără să bănuiască faptul că execuţia este una reală.

Citeste mai mult: adev.ro/pbdi8u

 Altă legendă spune că frumoasa Mata Hari l-ar fi sedus pe un influent personaj din armata franceză, execuţia urmând să fie una falsă, cu gloanţe oarbe. Aşa s-ar explica calmul cu care se spune că spioana s-a înfăţişat în faţa plutonului, aranjată şi purtând cele mai frumoase haine. Legenda spune că planul frumoasei dansatoare a fost dejucat, Mata Hari fiind în final executată, fără să bănuiască faptul că execuţia este una reală.

 

                                                                                

Mata Hari-Dancer, Spy, Legend


Sursa: Wikipedia;adevarul.ro;publimix.ro;ziarulmetropolis.ro;Youtube;thevintagenews.com;chipublib.org


Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

 

 


luni, 12 octombrie 2020

Luciano Pavarotti- n. 12 octombrie 1935- d. 6 septembrie 2007- 85 ani de la naștere.

                                                               LUCIANO PAVAROTTI

                                                                                


   Luciano Pavarotti, a fost un celebru tenor al secolului XX. Legendă a muzicii de operă, Pavarotti a fost singurul cântareț de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări. 

                                                                             




S-a născut la Modena, în nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. A murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas, pe 6 septembrie 2007. În copilărie a făcut mult sport, fiind și la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis și călărie. 

                                                                                



A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. Pavarotti a avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua și o fată împreună cu a doua soție, Nicoletta Mantovani.

Pe11 august 1999, Luciano Pavarotti a susținut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piața Constituției (Palatul Parlamentului) din București, având în program canțonete și arii din opere.

                                                                                

     Cele mai cunoscute concerte ale lui Pavarotti sunt cele alături de Placido Domingo şi Jose Carreras, printre cele mai frumoase melodii numărându-se „O Sole Mio“, „La Donna E Mobile“, „Nessun Dorma“, „Ave Marie“, „Caruso“. În anul 1998, Luciano Pavarotti a fost distins cu Grammy Legend Award, acordat numai în ocazii speciale.

                                                                                




Luciano Pavarotti a susținut ultimul său concert în februarie 2006, la deschiderea Jocurilor de iarna de la Torino, când a interpretat aria Nessun Dorma. Din cauza condiției sale fizice precare, cauzate de cancerul care îl măcina, ar fi fost prea periculos pentru el să riște o prestație live în fața unei audiențe globale.


                                                                           


    

Sursa: Wikipedia; cinemagia.ro;a1.ro; ro.pinterpest.com;Youtube

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV


vineri, 9 octombrie 2020

John Winston Lennon [ The Beatles]- n.9 octombrie 1940- d.8 decembrie1980- 80 de ani de la naștere.

                                                                       JOHN LENNON

                                                         n.9 octombrie 1940- d.8 decembrie

                                                                                  


   Lennon s-a născut în timpul războiului, în Anglia, pe 9 octombrie 1940 la Liverpool Maternity Hospital. El este fiul Juliei și al lui Alfred Lennon, un marinar negustor care a fost departe la momentul nașterii fiului său. Viitorul muzician a fost numit John Winston Lennon după bunicul său, John "Jack" Lennon, și după prim-ministrul Winston Churchill.

   Născut și crescut în Liverpool, Lennon a fost implicat în „mania skiffle”, un stil de muzică cu influențe de jazz,blues, folck și country music. Prima lui trupă, numită The Quarymann, a evoluat în The Beatles în 1960. Pe măsură ce trupa ce dezintegra spre sfârșitul deceniului, Lennon s-a implicat într-o carieră solo, în care a produs legendarele sale albume: "John Lennon/Plastic Ono band” și Imagine.

                                                                                  


   Lennon era o natură rebelă și avea un spirit acerb în muzica sa, în compozițiile sale, în desenele, în filmele și în interviurile sale, devenind de asemenea controversat din cauza părerilor sale politice.

                                                                                  



  S-a mutat în New York în 1971, unde critica sa asupra războiului din Vietnam l-a determinat pe Richard Nixon la lungi încercări să îl deporteze, în timp ce cântecele sale au fost preluate ca imnuri în mișcarea anti-război.US HOT 100.

                                                                              



                           Istoricii muzicieni Schinder și Schwartz, scriind despre transformarea în stilurile muzicale care a avut loc între 1950 și 1960, spun că influența The Beatles nu poate fi exagerată; ei revoluționând sunetul, stilul și atitudinea muzicii și deschid uși spre rock and roll. Liam Gallagher, a cărui trupă, Oasis, este admiratoare a influenței The Beatles, îl identifică pe Lennon ca pe un erou, după care îi dă numele primului său copil, Lennon Gallagher ca și tribut.

                                                                      


                       În 2006, într-un articol din Guardian, Jon Wiener scrie: „Pentru oameni tineri în 1972, era înfiorător să-i vezi curajul lui Lennon de a da piept cu președintele Americii, Nixon. Acea dorință de a-și asuma riscurile cu cariera și viața sa, este un motiv pentru care oamenii încă îl admiră și astăzi.” Lennon continuă să fie jelit în toată lumea, și a fost subiectul a numeroase memoriale și tributuri. În 2010, pe când ar fi fost a 70-a aniversare a lui Lennon, monumentul „John Lennon Peace Monument” (Monumentul de Pace John Lennon) a fost dezvăluit în parcul Chavasee, Liverpool, de către Cynthia și Julian Lennon. Sculptura, intitulata Pace și Armonie poarta inscripția „Pace pe Pământ pentru păstrarea vieții - În onoarea lui John Lennon 1940-1980.”

                                                                             


    

            La 8 decembrie 1980, John Lennon și soția sa, Yoko Ono, se întorceau acasă de la un studio de înregistrări. Cofondatorul trupei Beatles, care revenise în muzică după cinci ani de pauză, se pregătea să dea lovitura cu noul album, Double Fantasy. Planurile sale aveau să fie date peste cap de nebunia unui tânăr de 25 de ani care voia să ajungă pe prima pagină a ziarelor. Mark Chapman i-a așteptat până au ajuns în dreptul clădirii de apartamente din Manhattan unde aceștia locuiau, s-a apropiat de ei și și-a descărcat arma în direcția lor.

                                                                       



                    Sursa; Wikipedia; youtube;libertatea.ro; discovermusic.com;grammy.comeuropafm.ro;mccartney.com;protv.ro

Material cules si prezentat de Valentin M.S.-Sectia Multimedia BJV

miercuri, 7 octombrie 2020

Toni Braxton- n.7 octombrie 1967-53 ani de la naștere!

                                                                       Toni Braxton 

                                                                     7 octombrie 1967 

                                                                               

      
Toni Michele Braxton (n. 7 octombrie 1967,Severn,Maryland, SUA. Este o cântăreață americană de rhitm and blues, pop și soul, compozitoare și actriță de film. Braxton este cel mai bine cunoscută pentru hituri precum "Unbreack my heart", "Breathe Again ", "Another Sad Love Song".

                                                                           


   

   A câștigat 6 premii  Grammy și alte premii muzicale de prestigiu. Toni Braxton este unul dintre cei mai plin de succes cântăreți ai anilor 1990, câștigând câteva titluri onorifice, cum ar fi "Regina R & B" și fiind recunoscută ca una dintre vocile cele mai remarcabile ale generației sale. 

 De-a lungul carierei sale, Braxton a vândut peste 66 de milioane de discuri, inclusiv 40 de milioane de albume, în întreaga lume. A câștigat șase premii Grammy, nouă premii Billboard Music, șapte premii American Music și multe alte premii și nominalizări. În afară de succesul din cariera muzicală, Braxton a devenit o personalitate de televiziune, implicându-se în sezonul 7 al reality-show-ului Dancyng with the stars ,și în serialul Braxton Family Values, în care joacă Braxton și surorile ei, din 2011 pe canalul american WE tv. La 18 septembrie 2011, Braxton a fost adăugată în Georgia Mussic Hall of Fame.

                                                                            


                             

                            

 Sursa : wikipedia; youtube; wowbiz.ro;infomusic.ro


Material cules si prezentat de Valentin S. M.- Sectia Multimedia BJV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

luni, 5 octombrie 2020

Brian Francis Johnson[Brian Johnson- Trupa rock-AC|DC]- 5 octombrie 1947- 73 ani de la naștere. La mulți ani!

                                                                         BRIAN JOHNSON

                                                    5 Octombrie 1947-73 ani de la naștere

                                                                                




  Brian Francis Johnson (n.5 octombrie 1947, Dunston,Regatul Unit) este un cântăreț și compozitor englez. În 1980, a devenit cel de-al doilea cântăreț al trupei australiene de rock AC/DC, după moartea lui Bon Scott.

                                                                                      

   El și restul trupei au fost incluși în Rock And Roll Hall Of Fame în 2003.

 

                                                                         






Sursa: Wikipedia;Youtube,nme.com

Material cules si prezentat de Valentin S.M.Sectia Multimedia BJV

 

       

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...