marți, 10 octombrie 2023

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi

  (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, Regatul Italiei) 

                


Giuseppe Verdi a fost un compozitor italian, considerat cel mai mare creator de opera din lume. În cea mai mare parte a perioadei sale de creație, Verdi a fost singurul compozitor italian universal recunoscut. Nici în timpul când Verdi era în viata, nici după moartea lui, n-a apărut în Italia un compozitor care sa-l fi egalat în importanta și forța vigurosului sau talent. Marele geniu național al lui Verdi a creat capodopere nepieritoare în domeniul operei clasice.

                                                                      Drumul lui Verdi, care nu s-a liniștit niciodată în căutările sale de artist, cuprinde aproape trei sferturi dintr-un secol, fiind drumul unei continue perfecționări. Inovator îndrăzneț, genialul compozitor a năzuit spre crearea unei drame muzicale autentice. Căutările lui au mers întotdeauna mana în mana cu lupta pentru realism, pentru un conținut bogat în idei; inovațiile lui se sprijineau mereu în mod ferm pe tradițiile operei clasice italiene și pe muzica populara.

                                                                    Verdi a realizat un limbaj muzical cu adevărat democratic, a exprimat in arta sa ideile progresiste de care era însuflețit. Creația lui Verdi – una din comorile poporului italian – este scumpa întregii omeniri progresiste.

                                                                        Verdi a fost un mare artist realist, a cărui arta, alimentata de înălțătoarele idei ale timpului își păstrează însemnătatea și pentru viitor.

                                                                       

Citate din Giuseppe Verdi:

Pentru mine, muzica e atunci când îmi pun inima pe note.

S-ar putea sa-mi lipsească forțele pentru a ajunge unde vreau, dar știu ceea ce vreau.

Noi, descendenții lui Palestrina, comitem o crima muzicala atunci când îl imitam pe Wagner. Scriem o muzica inutila, chiar dăunătoare. Nu putem compune ca germanii sau cel puțin nu trebuie sa ne propunem, caci contravine felului nostru de a fi.

Ador arta… când sunt singur cu notele mele muzicale, inima îmi tresare și ochii îmi lăcrimează și emoțiile și bucuriile pe care le trăiesc sunt prea mult de indurat.

Cred, dacă nu ma înșel, ca ceea ce am făcut, am făcut bine, dar am făcut mereu după cum îmi dictează sufletul.

În teatru exista momente când atât poetul, cat și compozitorul, trebuie sa aibă suficient tact pentru a ști sa scrie altceva decât versuri și muzica.

Sa admiri frumuseți e un lucru bun, dar sa inventezi frumuseți e un lucru mult mai bun.


Sursa; societatea muzicala.ro-Simona Enache; wikipedia.org; alamy.com ; planet vissen.com

Material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...