luni, 2 aprilie 2018

2 Aprilie-Ziua Mondiala a Autismului

 
                                     2  Aprilie- Ziua mondiala a autismului


                                Ziua de 2 aprilie este declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – World Autism Awareness Day (WAAD) din data de 18 decembrie 2007 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite.
                                  
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare neurobiologica de dezvoltare ce se caracterizeaza prin intarzierea ori afectarea a 3 arii principale: relatiile sociale, comunicarea si interactiunea logica cu mediul. Se manifesta fie inca de la nastere, fie la varsta de 18 luni - 2 ani a copilului, putand fi diagnosticat de foarte timpuriu. Un copil cu autism poate realiza relatii spontane afective si poate avansa pe scara dezvoltarii sale, cu conditia ca mediul sau semnificativ sa-i poata oferi oportunitati sociale adecvate profilului sau unic de dezvoltare.
Cauzele autismului
Inca nu se cunoaste cu adevarat cauza autismului. Cercetarile demonstreaza ca asa cum exista diverse grade de afectare si combinatii de simptome in autism, probabil ca exista si multiple cauze.

     Dintre celebritatile mondiale despre care se crede ca au fost autiste se numara si;

     Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Poate cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart era un muzician desavarsit inca din copilarie, de la 4-5 ani. In adolescenta era deja considerat un geniu, castigandu-si notorietatea, fapt care i-a scos la iveala insa si problemele de concentrare (simptom intalnit adesea la pacientii autisti, dar nu numai), desi era foarte activ din punct de vedere social si parea ca ii displace sa petreaca timp singur (aspecte care nu au tangente cu autismul).
            Multi autisti, insa, care sunt adesea sensibili la sunete, devin foarte receptivi la muzica lui Mozart, atat de receptivi incat aceasta este folosita in terapie.
           
 sursa; imparte,ro, ziaro.com, youtube, internet
material selectat de Valentin Mateiu-Schiopu- Sectia Multimedia BJV








    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...