miercuri, 11 aprilie 2018

Filme documentare aflate in colectiile Sectiei Multimedia BJV



                          Filme documentare aflate in  colectiile Sectiei Multimedia BJV




        
                   AUSTRALIA





  


                          
        Australia, cunoscuta ca ''tara de la antipozi'', este de marimea Statelor Unite si, in acelasi timp, este cel mai mic dintre continente. Deserturile vaste, zonele acoperite de zapada si intinsele recifuri de corali fac din Australia o tara unica in lume.
        Este un teritoriu bogat in minerale-aur, opale si diamante, vegheat de cele mai veninoase  si feroce animale din lume si binecuvantat cu numeroase specii de plante si animale rare. Este, de asemenea, un teritoriu de o vasta diversitate culturala in care convietuiesc atat urmasii anticilor locuitori ai Australiei-aborigenii, cat si noii sositi, -emigrantii din toate colturile lumii,diversitate ce o transforma intr-un tinut prietenos si cosmopolit, mandru si liber.
       



                         AFRICA DE SUD




    
    Africa de Sud a trecut recent prin cea mai extraordinara transformare a unei natiuni, reusind sa instaureze pacea si democratia intr-o tara macinata de razboaie civile, in care minoritatea alba a oprimat fara mila majoritatea formata din negrii africani. Poate cel mai surprinzator lucru este faptul ca aceasta democratie a fost obtinuta cu minimum de violenta:in 1994 alegerile care l-au desemnat pe Nelson Mandela ca presedinte al tarii s-au desfasurat fara conflicte majore, fapt ce a constituit un motiv de bucurie pentru tarile din lumea intreaga.Dar traumele si tensiunile din trecut nu pot fi uitate prea usor. Divizata de puternice interese dicate de bogatie si putere, Africa de Sud a ramas in continuare o tara care lupta din rasputeri pentru egalitate si redobandirea identitatii. In plus, este tara cu cel mai mare procent de persoane infectate cu virusul HIV din lume, motiv pentru care multi se intreaba daca nu cumva entuziasmul anului 1994 a fost exagerat. In prezent, locuitorii acestei tari nu si-au pierdut inca speranta, documentarul surprinzand povestile catorva dintre ei si incercarile prin care trec in dorinta de a-si fauri un viitor mai bun.


 




                                 JAPONIA


         



    Atat vechiul cat si modernul se impletesc in Japonia, glorioasa Tara a Soarelui Rasare. Printre personajele care ii definesc pe japonezi ca fiind totodata stapanitori ai viitorului si aparatori ai traditiilor trecutului, intalnim o gheisa in devenire, un pescar, un desenator de tatuaje si mai multi designeri de roboti.
    Narat de Masi Oka, cunoscut publicului din serialul american ''Heroes'', documentarul '' Atlas Discovery: Japonia Dezvaluita'' pune in lumina viata contemporana atat de fascinanta si complexa a acestei extraordinare tari! 


       
       



                                                   MEXIC

 


      Nascut pe ruinele unui imperiu, cucerit si framantat de revolutii, Mexicul este astazi cea mai populata tara vorbitoare de limba spaniola. Capitala sa,  al doilea cel mai mare oras din lume, este sufocata de o populatie ce depaseste 20 milioane de locuitori, depasind Australia ca numar de locuitori. Pornind de la faimoasa aclamatie ''Viva Mexico''! ce impanzeste tara la fiecare aniversare a independentei si pana la spectacolul oferit de traditionala procesiune ocazionata de celebrarea '' Fecioarei din Guadalupe'', documentarul ofera privitorului imaginea agitatei istorii a Mexicului, pornind din antichitate si pana in zilele noastre.Naratiunea este sustinuta de Eduard James Olmos.

                                    



Sursa;Discovery Channel; Discovery Atlas; MEDIADOCS Publishing;Youtube;

Material prezentat de Valentin Schiopu-Mateiu- Sectia Multimedia BJV





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...