vineri, 27 septembrie 2019

Filme documentare aflate in colecțiile Secției Multimedia BJV



                          Filme documentare aflate in  colecțiile Secției Multimedia BJV





                   AUSTRALIA








                
        Australia, cunoscută ca ''Țara de la antipozi'', este de mărimea Statelor Unite si, in același timp, este cel mai mic dintre continente. Deșerturile vaste, zonele acoperite de zăpada si intinsele recifuri de corali fac din Australia o țara unică in lume.
        Este un teritoriu bogat in minerale-aur, opale si diamante, vegheat de cele mai veninoase  si feroce animale din lume si binecuvântat cu numeroase specii de plante si animale rare. Este, de asemenea, un teritoriu de o vastă diversitate culturală in care conviețuiesc atat urmasii anticilor locuitori ai Australiei-aborigenii, cât si noii sosiți, -emigranții din toate colțurile lumii,diversitate ce o transforma intr-un ținut prietenos si cosmopolit, mândru si liber.




                         AFRICA DE SUD





    Africa de Sud a trecut recent prin cea mai extraordinară transformare a unei națiuni, reusind sa instaureze pacea si democrația intr-o țară măcinată de razboaie civile, in care minoritatea alba a oprimat fără milă majoritatea formată din negrii africani. Poate cel mai surprinzator lucru este faptul ca această democrație a fost obținută cu minimum de violență:in 1994 alegerile care l-au desemnat pe Nelson Mandela ca președinte al țării s-au desfășurat fără conflicte majore, fapt ce a constituit un motiv de bucurie pentru țările din lumea intreagă.Dar traumele si tensiunile din trecut nu pot fi uitate prea usor. Divizată de puternice interese dicate de bogație si putere, Africa de Sud a ramas in continuare o țara care lupta din răsputeri pentru egalitate si redobandirea identitații. In plus, este țara cu cel mai mare procent de persoane infectate cu virusul HIV din lume, motiv pentru care multi se intreabă daca nu cumva entuziasmul anului 1994 a fost exagerat. In prezent, locuitorii acestei țări nu și-au pierdut incă speranța, documentarul surprinzand poveștile catorva dintre ei si incercarile prin care trec in dorinta de a-și fauri un viitor mai bun.







                                 JAPONIA


       



    Atăt vechiul cât și modernul se impletesc in Japonia, glorioasa Țară a Soarelui Rasare. Printre personajele care ii definesc pe japonezi ca fiind totodată stăpânitori ai viitorului si apărători ai tradițiilor trecutului, intalnim o gheișă in devenire, un pescar, un desenator de tatuaje si mai mulți designeri de roboți.
    Narat de Masi Oka, cunoscut publicului din serialul american ''Heroes'', documentarul '' Atlas Discovery: Japonia Dezvaluită'' pune in lumină viata contemporană atât de fascinantă si complexă a acestei extraordinare țari!


     
   



                                                   MEXIC




      Născut pe ruinele unui imperiu, cucerit si framantat de revoluții, Mexicul este astăzi cea mai populată țară vorbitoare de limba spaniola. Capitala sa,  al doilea cel mai mare oras din lume, este sufocată de o populație ce depăseste 20 milioane de locuitori, depășind Australia ca numar de locuitori. Pornind de la faimoasa aclamație ''Viva Mexico''! ce impanzeste țara la fiecare aniversare a independenței si pâna la spectacolul oferit de tradiționala procesiune ocazionată de celebrarea '' Fecioarei din Guadalupe'', documentarul oferă privitorului imaginea agitatei istorii a Mexicului, pornind din antichitate si până in zilele noastre.Narațiunea este sustinută de Eduard James Olmos.

                          



Sursa;Discovery Channel; Discovery Atlas; MEDIADOCS Publishing;Youtube;

Material prezentat de Valentin Schiopu-Mateiu- Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...