marți, 7 aprilie 2020

Din arhivele audio ale secţiei Multimedia BJV


                                                                      RICHARD WAGNER

                                                 THE COMPLETE OPERA COLLECTION
                                                                                   

                                                                                 
        

      Richard Wagner s-a născut în Lepizig în 22 Mai 1813. El a fost compozitor german, regizor de teatru și eseist, evident este mai cunoscut pentru opera sa muzicală. La vârsta de șapte ani a fost dat la școala evanghelică din Possendorf unde a luat lecții de pian și latină.
     Între anii 1828-1831 ia primele ore de compoziție și aici se îndrăgostește de muzica lui Beethoven. În anul 1836 el se căsătorește cu actrița Christine Wilhelmine Planer, iar în anul următor se mută la Riga, în Imperiul Țarist unde se bucură de succes la opera locală. 
                                                                       
 
      
         În cultura muzicală a veacului al XIX-lea, creaţia wagneriană a surprins toate aspectele romantice, contribuind la dezvoltarea muzicii şi la evoluţia formelor dramatice şi simfonice. Wagner reprezintă punctul de culme al muzicii romantice, dar şi momentul de criză al limbajului tonal, care a dominat creaţia europeană de la Bach până la încercările atonaliştilor de la începutul veacului al XX-lea. În viaţa muzicală a Europei romantice, opera wagneriană a înrâurit nu numai opera şi simfonia, ci şi muzica de cameră, instrumentală şi vocală. 
       Expansiunea impetuoasă a wagnerismului în Europa poate fi comparată doar cu năvalnica răspândire a operei italiene în secolele trecute. Poet, muzician, compozitor, dirijor şi estetician, Wagner s-a afirmat ca o personalitate viguroasă în cultura muzicală europeană.muzicală.omenire.imposibilitatea împlinirii acestora în societatea timpului.
                                                                                              
       
     Temperament vulcanic, cu un caracter instabil şi o fire dominatoare, după propria sa expresie el a “cântat totdeauna în fortissimo, pe toate coardele sufletului său”, tinzând către o expresie muzicală cât mai elocventă şi făurind un nou limbaj, capabil să redea intensitatea dramatică a luptei şi a zbuciumului său sfâşietor. Fire entuziastă, animată de înalte idealuri artistice, muzician dominat de veridicul expresiei muzicale, va făuri imagini de netăgăduită forţă expresivă. Spre deosebire de Berlioz, ale cărui încercări de dramatizare a simfoniei şi de simfonizare a operei n-au fost mari izbutiri, Wagner a impus culturii europene drama muzicală romantică, prin sinteza operei simfonice cu drama.
                                                                                              

    
       In  privinţa limbajului muzical, Wagner a dezvoltat realizările romanticilor şi a creat premisele înnoirii mijloacelor de exprimare şi a procedeelor de construcţie. Creaţia sa rămâne un tezaur de preţ al culturii muzicale europene. El a reliefat în dramele sale marile aspiraţii ale spiritului uman şi Viaţa şi creaţia sa au provocat pasionate polemici în viaţa muzicală a Europei, wagnerismul fiind socotit de unii ca dăunător, de alţii ca generator de mari idei şi opere. Gruparea antiwagneriană din Germania l-a ales ca portdrapel pe Brahms, fără voia sa. Filosoful Fr. Nietzsche, care la vârsta de 25 de ani îl cunoaşte pe Wagner, devine un entuziast wagnerian pentru ca ulterior să treacă în tabăra adversă, socotind muzica sa o oglindă a decăderii culturii germane şi un adevărat pericol pentru omenire.
      La data de 13 februarie 1883, la Venetia, Richard Wagner, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai romantismului muzical, s a stins din viata. Decesul s a produs in urma unei afectiuni cardiace. Compozitorul avea 70 de ani.

                                                               Richard Wagner-Ride Of The Walkyries                               

                                                                 
Sursa: 12 lectii de istorie;gettyimages.com;ro.wikipedia.org;YOUTUBE; WWW . MEMBRAN.NET

Material selectat de Valentin Schiopu Mateiu-Sectia Multimedia BJV                         

Wagner a studiat la Dresda și la Lipsca (azi Leipzig), luând lecții de compoziție cu Christian Theodor Weinling. Se spune că maestrul său, intuindu-i genialitatea şi copleşit de talentul pe care îl avea în anii uceniciei, a refuzat să fie plătit.

Începând cu anul 1864, devine protejatul regelui Ludwig II al Bavariei, un mare admirator al muzicii wagneriene. Regele îl susține financiar, Wagner putând astfel să se consacre creației artistice. Cu ajutorul protectorului construiește Teatrul de la Bayreuth, special pentru punerea în scenă a operelor sale, unde, până în zilele noastre, în fiecare vară (iulie-august), au loc renumitele festivaluri muzicale „Richard Wagner”.
A murit la Veneția (în Palatul Vendradim), în februarie 1883, la vârsta de 70 ani, în urma unei afecțiuni cardiace. Soția. Cosima (fiica compozitorului Franz Liszt). a preluat după decesul său conducerea Festivalului Wagner, supraviețuind încă 47 de ani.
Citiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/wagner-victor-hugo-bacovia-stiati-ca/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...