joi, 15 iulie 2021

Rembrandt Harmenszoon van Rijn [n. 15 iulie 1606]- 415 ani de la nastere.


                                    Rembrandt Harmenszoon van Rijn
                               [n. 15 Iulie 1606- d. 4 Octombrie 1669]
                                                                       
        
                    Considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru și pentru desenele și gravurile sale, Rembrandt  Harmenszoon van Rijn, s-a născut la data de 15 Iulie 1606 în Leiden, Provinciile Unite .
              A trăit în perioada denumită "epoca de aur Olandeză", timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene. Maestru al tehnicei de clar-obscur, Rembrandt a fost "singurul pictor care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis"[Elie Faure].
        Rembrandt a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn și al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Dintre toți frații săi, el este singurul care învață să scrie și să citească într-o școală latină. 
                                                       
         
      În 1634 se căsătorește cu Saskia van Uylenburgh, verişoara negustorului de artă, iar, datorită acestui mariaj, Rembrandt pătrunde în cercurile marei burghezii din Amsterdam.
                                                       
 
    Soții Rembrandt sunt extrem de afectaţi de moartea primilor trei copii ai lor. În 1641 se naşte Titus, însă sănătatea Saskiei se deteriorează. Aceasta se îmbolnăvește de tuberculoză și moare la 14 iunie 1642. Între timp, Rembrandt, care tocmai termină tabloul intitulat "Rondul de noapte", ajunge în culmea gloriei.
                                                  

      Rămas văduv, Rembrandt angajează o educatoare pentru fiul său, iar în 1646, acestă sarcină va fi luată de Hendrickje Stoffels, care îndeplinește un rol dublu, acela de educatoare și de iubită a artistului. Pictorul nu se recăsătoreşte însă, fiind acuzat de imoralitate. În ultimii ani ai vieții sale, artistul trăiește izolat de lume. Creditorii îl urmăresc, iar relațiile artistului cu clienții săi se deteriorează. În 1656 Rembrandt este ruinat, iar colecția sa de artă este scoasă la licitație și vândută. Cu toate acestea, își continuă munca de creație. Hendrickje moare în 1663, iar Titus în 1668, cu un an înainte de decesul tatălui său.

                                                     
  
        În ciuda faptului că spre sfârșitul vieții a fost chinuit de multe griji și de sărăcie, Rembrandt nu a fost geniul solitar și neînțeles al epocii sale. În atelierul său pictează numeroase tablouri, al căror stil este preluat de tinerii pictori care studiază acolo. Elevii săi învață arta picturii copiind operele maestrului, ceea ce face ca în comerțul de artă să pătrundă "Rembrandt-uri false". În cadrul unui program de cercetare inițiat și condus de specialiști olandezi, s-a constatat că, dacă la începutul secolului al XX-lea erau atribuite lui Rembrandt circa o mie de lucrări, astăzi sunt considerate ca fiind opere autentice ceva mai mult de o treime din acestea.
                                                      

    Printre discipolii lui Rembrandt sunt de menționat: Gerrit Dou 1613-1675, Govaert Flink 1615-1660 și mai ales Carel Fabritius 1622-1654 din Delft, fără îndoială cel mai talentat dintre elevii săi, mort de tânăr într-un accident. 

   Sursa:wikipedia; pinterest.com; gandul.ro;Altfel.md;Crisana;Arhiepiscopia Romanului si Bacaului;desydemeter.wordpress.com;mediafax.ro
  Material cules și prezentat de Valentin Schiopu-Mateiu-Sectia Multimedia BJV









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...