Andrei Mureșanu
n. 16 noiembrie 1816- d. 12 octombrie1863
Născut pe 16 Noiembrie 1916, în familia unui mic întreprinzător ,Andrei Mureșanu a studiat filozofia și teologia la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Brasov, începând cu 1838.
Poet, traducător şi eseist român, unul dintre fruntaşii Revoluţiei române de la 1848 şi autor al poeziei “Un răsunet”, cunoscută sub numele “Deșteaptă-te române”, care a devenit imnul naţional al României după 1989.
S-a născut în Bistriţa, iar studiile generale le-a urmat la școala săsească, Pe cele liceale le-a făcut la instituţia de învăţământ a călugărilor piarişti din localitate. A plecat la Blaj, unde din 1832, a început să studieze filosofia şi teologia, printre profesorii săi fiind Timotei Cipariu şi Simion Bărnuţiu.
S-a numărat între conducătorii Revoluției din 1848, ca membru în delegația Brașovului la Adunarea de la Blaj, în mai 1848. Poemul său Un răsunet, scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem denumit ulterior Deşteapta-te române, a devenit imn revoluționar - fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”. În 1990 Deșteaptă-te, române! a devenit imnul de stat al României.
După Revoluția de la 1848 Mureșanu a muncit ca traducător la Sibiu și a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică și de protest social. În 1862 poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănătatea precară, a murit în 1863 la Brașov.
Material cules si prezentat de V M S-Sectia Multimedia BJV
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu