marți, 22 decembrie 2020

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini - 22 Decembrie 1858- 162 ani de la naștere.

                             Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini

                                         n.22 Decembrie 1858 -  d. 29 Noiembrie 1924

                                                                              


      Giacomo Puccini a fost un compozitor italian de muzică de operă  reprezentant al curentului realist,numit în Italia verismo,(conform cu termenul din italiană vero = adevărat). 

                                                                                  


Puccini s-a născut într-o familie cu tradiții muzicale. Tatăl său, Michele, conducea orchestra orășenească din Lucca, era organist al Domului din localitate și compusese câteva opere de calitate modestă, un Miserere și câteva cantate pe teme religioase. 

                                                                                 


    

  Crescut în umbra lui Verdi, titanul care a dominat întreaga scenă lirică europeană din ultima jumătate a secolului al XIX-lea, compozitorul italian era un viveur, un spirit boem care a știut să extragă din viață ceea ce era mai dătător de vibrație, pe care care a convertit-o în muzică și poveste teatrală, numai bună să răstoarne ierarhii în lumea artistică într-o manieră cu totul inedită, concentrată în trei capodopere ale genului: Boema, Turandot și Madame Butterfly

   Ceea ce dă statornicie admirației pentru stilul inimitabil al artistului este complexitatea și profunzimea poveștilor de viață, țesute cu atâta dăruire, personaje tinere, istorii de amor sfâșietoare, atât de expresive și de autentice încât par desprinse din realitatea imediată: Colline (din Boema), Cio-Cio-San (din Madame Butterfly) sunt arhetipuri ale femeilor care au iubit cu un devotament extraordinar, chiar dacă soarta nu le-a răsplătit pe măsură decât cu o atroce suferință, care le-a îngenuncheat…

   Se știe că autorul s-a identificat mai degrabă cu eroinele sale, cele mai importante fiind alter-ego-uri în care transpare cu liminară sinceritate o capacitate uimitoare, aproape neverosimilă, de a iubi până la moarte și dincolo de ea… Toată această revărsare de sentimente este amplificată prin acordurile dramatice ale liniei melodice, turnată într-o compoziție cizelată până în cele mai mici detalii, cu o răbdare și o consecvență devenite proverbiale.

 Despre cel care a fost considerat drept „cel mai mare compozitor de operă al Italiei, după Verdi”, cel din urmă spunea: „Puccini urmează ideile moderne, ceea ce este de înțeles, dar, în același timp rămâne credincios melodiei care nu este nici veche nici modernă.

  Creația artistică a lui Giacomo Puccini se întinde pe o perioadă de 40 de ani, din 1884până în 1924, timp în care a compus 12 opere. Acest număr restrâns dovedește o dată mai mult exigența artistică deosebită a compozitorului. Succesul enorm de care s-au bucurat operele lui Puccini încă din timpul vieții sale, dăinuie până în ziua de astăzi și este în continuă creștere.

 

Puccini in timp ce lucra la ultima sa opera, Turandot , a fost diagnosticat cu cancer la gat (1923). In timpul tratamentului cu radiatii de la Bruxelles, el a suferit un atac de cord si a murit pe 29 noiembrie 1924.

                                                                     


     


Sursa: ro.wikipedia.org;ro.m.wikipedia.org; britannica.com; bel-esprit.ro/ Giacommo Puccini; youtube; bestmusic.ro

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...