miercuri, 2 decembrie 2020

Maria Callas- [n. 2 decembrie 1923- d. 16 Septembrie] 1977 - 97 ani de la naștere.

                                                                 MARIA CALLAS

                                               [n. 2 decembrie 1923- d. 16 Septembrie 1977]

                                                                             


         Maria Callas,  este numele de artistă al Ceciliei Sophia Anna Maria Kalogeropoulou,  s-a născut la 2 decembrie 1923, în New York, fiind fiica unor greci emigrați în Statele Unite. Mai târziu, părinții au divorțat si tatăl ei i-a schimbat numele in Callas  .

           În 1938 era admisă la Conservatorul din Atena. Prima apariție pe scenă a avut loc in 1939, cu rolul Santuzzei din opera Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni, la un concert studențesc. Dupa absolvire a cântat pe scena Teatrului Regal de Operă din Atena .

                                                                              



        În 1949 ajungea sa cânte pe scena La Scala din Milano, s-a casatorit in 1949 cu Giovanni Battista Meneghini, un industriaș bogat si pasionat de operă. Până in 1951 devenea una dintre cele mai apreciate cântărețe de pe scena de la Scala.

     Talentul si frumusețea grecoaicei cuceriseră publicul. Temperamentală, a avut adesea dispute cu directorii teatrelor. Maria Callas a cantat apoi pe cele mai mari scene ale lumii, la New York, Londra, Paris, Milano, Veneția, Roma.

     S-a îndrăgostit in 1959 de magnatul grec Aristotel Onassis, parasindu-si soțul de care va divorța oficial in 1971. In 1966 a renunțat la cetățenia americana fiind convinsă că se va căsători cu Onasis. Acesta s-a căsătorit însă cu Jacqueline Kennedy, văduva președintelui american asasinat John F. Kennedy. Povestea lor de dragoste a fost povestită de Nicholas Gage în cartea The Story Of Maria Callas and Aristotle Onassis.

                                                                                



   

Maria Callas a jucat in 1969 in filmul Medea, ecranizare după Euripide, lansat in 1971 si regizat de Pier Paolo Pasolini.

In 1973 era convinsă de dirijorul Tullio Serafin să realizeze un turneu internațional care se încheia in 1974 la Sapporo, Japonia. In 1975 a murit Aristotel Onassis si soprana s-a autoizolat in apartamentul său din Paris. A decedat la 16 septembrie 1977.

                                                                               



Celebra cântăreață a fost onorată pentru activitatea sa muzicală cu steaua numărul 1680 situată pe Vine Street la Hollywood. 

                                                                             



       Sursa: wikipedia;cinemagia.roYoutube;medici.tv;theartnewspaper.com;publicradiotulsa.org;britanica.com  ;Youtube;medici.tv;theartnewspaper.com;publicradiotulsa.org;britanica.com

Material cules si prezentat de Valentin Schiopu-Mateiu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...