luni, 21 decembrie 2020

STELA POPESCU - n. 21 Decembrie 1935 - d. 23 Noiembrie 2017- 85 ani de la naștere.

                                                                    STELA POPESCU

                                             n. 21 Decembrie 1935 - d. 23 Noiembrie 2017

                                                                               

               A fost o actriță de teatru și film. A realizat cupluri celebre alături de Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel. Stela Popescu, doamna Teatrului de Revistă, a reușit să se mențină în topul celor mai iubiți actori ai scenei românești timp de mai bine de jumătate de veac.
           Stela Popescu s-a născut la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia , într-o familie modestă de învățători. Mama ei, Valentina, era originară din satul Chiperceni, iar tatăl – Vasile Popescu – din Chiștelnița, județul Orhei, în prezent în Republica Moldova.

                                                                            


          În 1953, Stela Popescu a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limba Rusă ''Maxim Gorki'', la care a renunţat după un an şi jumătate, când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru,potrivit site ului www. teatrul tanase.ro    

                                                                             


 

     La sfârşitul facultăţii, în 1960, a debutat la Studioul ''Casandra'', în spectacolul de diplomă ''Nu-i întotdeauna praznic'', de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea. A fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde a ajuns să susţină 400 de spectacole pe an. 

 În paralel, a susţinut şi o colaborare cu Revista Românească, interpretând texte scrise de Mihai Maximilian, cu care s-a căsătorit în 1969.

                                                                       



 La Teatrul de Comedie a jucat din 1969 până în 1993, unde a făcut parte din distribuţia unor spectacole de succes, precum: ''Preşul'', ''Turnul de fildeş'', ''Mutter Courage'', ''Trei surori'', ''Peţitoarea'', ''Plicul''.

 A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. În anii 1971-1979 a făcut un cuplul memorabil, pe scenă şi la televiziune, cu actorul Ştefan Bănică.

                                                                                   


  

 În 1993 a revenit la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde a lucrat până la sfârşitul vieţii. Longevivul cuplu umoristic Stela - Arşinel, care a început colaborarea în 1979, a fost garanţia umorului de calitate, pe textele scenetelor semnate de Mihai Maximilian.

  Stela Popescu, debutat în cinematografie în pelicula "Alo?... Aţi greşit numărul". A jucat în peste 25 de filme, precum: "Pe malul stâng al Dunării albastre", "În fiecare zi mi-e dor de tine", ''Astă seară dansăm în familie'', ''Elixirul tinereţii'', ''Nea Mărin miliardar'', ''Galax, omul păpuşă'', ''Secretul lui Nemesis'', ''Figuranţii'', ''Maria şi Mirabela în Tranzistoria'', ''A doua cădere a Constantinopolului'', ''Sexy Harem Ada-Kaleh'', ''Vara sentimentală'', ''Un petic de cer'', ''Zbor periculos'', ''Căruţa cu mere'', ''Am o idee'', ''Ana şi hoţul'', ''Grăbeşte-te încet'', ''Drumuri în cumpănă'', ''Tufă de Veneţia'', ''Ultima noapte a singurătăţii'', ''Despre o anumită fericire'', ''Dimitrie Cantemir'', ''Pantoful Cenuşăresei'', ''Vin cicliştii'', ''Faust XX'', ''Sărutul'', ''Omul de lângă tine'', precizează site-ul www.teatrultanase.ro.

                                                                       



 Stela Popescu a fost implicată în acţiuni de binefacere, în cadrul Fundaţiei ''StelaR'', deschisă alături de Alexandru Arşinel. Fundaţia ''StelaR'' a organizat în fiecare an Gala Premiilor "Mihai Maximilian", dedicate memoriei şi amintirii unuia dintre cei mai prolifici autori de texte de revistă, care a fost soţul Stelei Popescu. A scris şi o carte de bucate - ''În bucătărie cu Steluţa''.

 Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, cel mai iubit şi admirat cuplu de actori a fost premiat la Gala 2008 ''Zece pentru România'' (Locul II - Alexandru Arşinel şi Locul III - Stela Popescu), sărbătorind în 2008, 30 de ani de carieră. Celor doi artişti atât de iubiţi de public li s-au mai oferit Premiul Special ''Cei mai de încredere români 2008 - Stela Popescu şi Alexandru Arşinel'' şi Premiul revistei ''Confidenţial'' 2009 (luna ianuarie) pentru Showbiz.

                                                                            


  

             În luna mai 2009, actriţa Stela Popescu a primit titlul de "regina comediei" din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de excepţie, musicalul ''O noapte furtunoasă'', prezentat în turneu în Israel de Opera Comică pentru Copii din Bucureşti. Actriţa a primit Premiul de excelenţă la Gala Comediei Româneşti festCo 2011 (17 iunie), desfăşurată la Teatrul de Comedie.

        La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului pentru întreaga carieră.     

                                                                            


         Marea artistă a murit la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani.

                                                                      


            Sursa: wikipedia, Youtube, www.  agerpres.ro; ciao.ro ; teatrultanase.ro; realitatea.net; avantaje.ro

    Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...