miercuri, 16 februarie 2022

Ioana Radu - n.17 Februarie 1917- d.19 Septembrie 1990-105 ani de la naștere.

                                                                      Ioana Radu

                                               n.17 Februarie 1917- d.19 Septembrie 1990   

                                                                             


        Ioana Radu,pe numele său adevărat, Eugenia Braia
s-a născut la București la 17 Februarie 1917. A fost o cântăreață română de muzică populară și romanțe.

                  Sora ei, Mia Braia, înzestrată cu un talent muzical la fel de mare, a avut o carieră mult mai scurtă, din cauza unor interdicții impuse de regimul comunist. Amândouă s-au remarcat pe scenă prin voci inconfundabile. Cele doua , au avut în comun doar faptul ca erau rude și ca le plăceau muzica, pentru ca cele două surori nu s-au înțeles niciodată, foarte puțini oameni au cunoscut legătura de rudenie dintre cele două, rivalitatea lor a plecat de la concurența în carieră.

În realitate cele două surori nu s-au înţeles niciodată şi după ce Eugenia Braia a ales numele de scenă Ioana Radu, foarte puţini au cunoscut legătura de rudenie dintre cele două. Rivalitatea surorilor a plecat de la concurenţa în carieră

Citeste mai mult: adev.ro/pbb9iu

           

În realitate cele două surori nu s-au înţeles niciodată şi după ce Eugenia Braia a ales numele de scenă Ioana Radu, foarte puţini au cunoscut legătura de rudenie dintre cele două. Rivalitatea surorilor a plecat de la concurenţa în carieră.

Citeste mai mult: adev.ro/pbb9iu
În realitate cele două surori nu s-au înţeles niciodată şi după ce Eugenia Braia a ales numele de scenă Ioana Radu, foarte puţini au cunoscut legătura de rudenie dintre cele două. Rivalitatea surorilor a plecat de la concurenţa în carieră.

Citeste mai mult: adev.ro/pbb9iu


Citeste mai mult: adev.ro/pbb9iu

                      A copilărit în Craiova, unde era stabilită familia artistei. În ianuarie 1936 pleacă la București unde se înscrie la un concurs de muzică populară organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, care a durat 3 luni . S-a prezentat la acel concurs cu 2 piese ale cântecului popular  „În pădure la Stroești” și „Dorule și-o boală grea”. Au fost admise doar 2, dintre cei 800 de candidați .

                La 30 aprilie 1939 , cântă pentru prima dată la radio, într-un program de muzică ușoară, acompaniată de Ansamblul „Serenada” condus de Sandu Marian,având un real succes.După succesul de la Radio ajunge în Ploiești ,unde cântă la restaurantul „Azuga” timp de 6 luni. La un interval scurt de timp . Ioana Radu  se stabilește definitiv în Capitală, cultivând cu mare succes de public valorile muzicii populare în vestite restaurante și grădini de vară ale timpului.

                                                                            



            După război, și-a continuat activitatea concertistică la Radiodifuziunea Română, la Teatrul de Estradă „Constantin Tănase” (unde cânta și Maria Tănase), la Circul de Stat și la Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru” din București. 

         A participat la mai multe ediții ale Festivalului național de romanțe ''Crizantema de Aur '', de la Târgoviște, și a făcut parte din juriul Festivalului-concurs ''Maria Tănase'' de la Craiova încă de la prima ediție în anul 1969.

                                                                               


 

      Într-un turneu, în anul 1961, pe șoseaua Orșova-Caransebeș, autobuzul care transporta artiștii a fost implicat într-un accident de circulație, Ioana Radu a fost grav rănită la picioare, rămânând cu sechele pe viață.

      Spectacolele de adio, de retragere din viața muzicală, le-a dat în1967, în mai multe orașe ale țării.

    

     A fost distinsă cu titlurile Artist emerit 1957și Artist al poporului (1964).

Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, solistei lirice Ioana Radu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”.

În anul 1968 i se acordă medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, pentru bogata sa activitate de solistă de muzică populară și romanțe.

                                                                            



 Se stinge din viață pe 19 septembrie 1990, într-o cumplită singurătate.Este înmormântată în cimitirul Bellu din București.

                                                                       

 

Sursa: wikipedia, youtube;wowbiz.ro.facebook.com

Material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Secția Multimedia BJV


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...