marți, 16 martie 2021

Jerry Lewis- n. 16 Martie 1926- d. 20 August 2017- 95 ani de la naștere.

                                                                   JERRY LEWIS

                                                    n. 16 martie 1926- d. 20 August 2017

                                                                          



  Joseph Levitch,alias Jerry Lewis, s-a născut la 16 Martie 1926 în Newark, New Jersey, SUA, a fost un actor evreu-american de film și TV, precum și regizor, scenarist și producător.

        S-a născut într-o familie de evrei, părinții săi fiind urmașii unor emigranți ruși.

       Urmează cursurile scolii Frank Morrrel High School din Irvington, New Jersey, iar la vârsta de 16 anii adopta numele de scena Jerry Lewis în loc de Joey Lewis pentru a nu fi confundat cu comedianul Joe E. Lewis sau cunoscutul campion de box Joe Louis. 

                                                                              



      Formează împreună cu Dean Martin, în anii 1940, un cuplu care devine în scurt timp apreciat mai întâi la radio apoi la televiziune unde sunt protagoniștii unei emisiuni de comedie în anii 1950 numita ''The Colgate Comedy Hour'', pentru a culmina cu o serie de filme produse de celebra companie Paramount. Cum rolurile lui Dean Martin deveneau din ce în ce mai neînsemnate, parteneriatul lor ia sfârșit în 25 iulie 1956.

                                                                               



      Amândoi urmează cariere solo de succes, însă niciunul dintre ei nu au explicat decizia de a se despărți .  

  La puțin timp după despărțirea de Dean Martin, cariera lui Jerry Lewis este în ascensiune, acesta devenind în scurt timp un mare star de comedie odată ce filmele în care apare se succed cu repeziciune. Intre aceste filme încearcă sa scoată și un album cu muzica, acesta fiind scos pe piața mai târziu sub numele ''Jerry Lewis just sings''.

                                                                              



     Este deținator a numeroase premii și distincții pentru activitatea sa, iar la festivalul Academiei Americane de Film, în 2009 a fost recompensat cu un Oscar pentru întreaga sa cariera. De asemenea a fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace în 1977, senatorul Les Aspin aducând la cunoștința publicului ca telethonurile organizate de Jerry Lewis în 11 ani au adunat mai mult de 95 de milioane de dolari în conturile Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Distrofiei Musculare.

                                                                         



Are două stele pe Walk of Fame, pe Bulevardul Hollywwood, una pentru film, în partea de nord, aria 6800 și alta pentru televiziune, în partea de sud, aria 6100. Actorul a decedat la data de 20.08.2017, la venerabila vârstă de 91 de ani, în casa lui din Las Vegas.

                                                                         


Sursa: cinemagia.ro;variety.com;wikipedia.com;tcm.com;bufallonews.com;youtube.com

Material cules si prezentat de Valentim Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...