miercuri, 16 martie 2022

Nat King Cole-n. 17 Martie 1919- d. 15 Februarie 1965- 103 ani de la naștere.

                                                                       Nat King Cole

                                                17 Martie 1919- d. 15 Februarie 1965

                                                                               


        Nat King Cole -n. Nathaniel Adams Coles, a fost un pianist, compozitor, interpret de jazz, cântăreț și actor de film american.

        S-a născut în Montgomery, Alabama, SUA. Nat , a fost primul muzician care   a căpătat pentru prima dată rolul de pianist de jazz. El își datorează cea mai mare parte a faimei sale muzicale populare vocii sale moale de bariton, pe care o îndeplinea în genurile de trupă mare și jazz. În 1956, Cole a devenit primul interpret afro-american care a găzduit un serial de televiziune.

                                                                                 


      Nat King Cole a început de fapt ca om de pian. A învățat pentru prima dată să cânte în jurul vârstei de patru ani, cu ajutorul mamei sale, un director de cor al bisericii. Fiul unui pastor baptist, Cole poate să fi început să cânte muzică religioasă.

    Cole, a avut o pregătire formală pentru pian clasic. În cele din urmă, a abandonat clasicul pentru cealaltă pasiune muzicală și jazz. În 1936,și-a unit forțele cu fratele său Eddie pentru o perioadă, ceea ce a dus la primele sale înregistrări profesionale.

     În anii 1950, Nat King Cole a apărut ca un interpret popular solo. A marcat numeroase hituri, cu melodii precum "Nature Boy", "Mona Lisa", "Too Young" și "Inforgable". În studio, Cole a ajuns să lucreze cu o parte din țară'talentul de top, inclusiv Louis Armstrong și Ella Fitzgerald.

                                                                             


   A făcut istorie pentru televiziune în 1956, când a devenit primul interpret afro-american care a găzduit o serie TV de varietate. Spectacolul Nat King Cole au prezentat mulți dintre cei mai importanți interpreți ai zilei, printre care Count Basie, Peggy Lee, Sammy Davis Jr. și Tony Bennett. Din păcate, serialul nu a reușit.Nu a durat mult, plecând din aer în decembrie 1957. Cole a dat vina pe spectacol,care s-a stins din cauza lipsei unui sponsor național.

 Pe marele ecran, Cole a început pentru prima dată în roluri mici în anii 40, iar în anul 1958  a jucat singurul sau rol important în filmul ''St Louis Blues''.

 
În 1964, Cole a descoperit că are cancer pulmonar. El a cedat bolii doar câteva luni mai târziu, pe 15 februarie 1965, la vârsta de 45 de ani, în Santa Monica, California.

                                                                              


Sursa: wikipedia;biography.com;jazziz.com;wxxi.org;swashvilage.org; youtube

Material cules si prezenmtat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...