vineri, 16 aprilie 2021

Charlie Chaplin- n. 16 Aprilie 1889- d. 25 Decembrie 1977- 132 ani de la naștere.

                                                                     Charlie Chaplin

                                             n. 16 Aprilie 1889- d. 25 Decembrie 1977

                                                                             


                         

          Sir Charles (Charlie) Spencer Chaplin ,   a fost un actor, comediant și regizor englez. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator)

                                                                                   



         S-a născut la 16 aprilie 1889 la Londra, într-o familie săracă, tatăl său fiind cântăreț și actor, având însă probleme mari cu alcoolul, iar mama sa, Hannah Hill, provenea dintr-o familie de romi, și era și ea cântăreață în mici teatre obscure. Despre mama sa se știe că avea deja un copil cu alt bărbat când s-a născut Charlie și alte probleme psihice grave.

       

     Când a împlinit trei ani, părinții săi divorțau, iar Charlie și fratele său Sidney au locuit un timp împreună cu tatăl lor și amanta lui, apoi cu o trupă de actori.

                                                                                 



      La vârsta de cinci ani, Charlie a asistat la încheierea bruscă a carierei artistice a mamei sale, atunci când, în timpul unui spectacol, aceasta a stârnit mânia publicului, care, nemulțumit fiind de prestația ei, a aruncat cu obiecte spre ea, provocându-i răni serioase dar și o ceartă serioasă cu managerul ei. Charlie, care se afla în culise, a fost pus de directorul teatrului să urce pe scenă și să cânte pentru a salva situația, iar interpretarea celebrei piese Jack Jones, i-a adus copilului aplauzele publicului.

                                                                               



       A urmat moartea tatălui și internarea mamei sale într-un azil pentru cei cu boli psihice, iar cei doi frați ajung într-o casă pentru săraci, fiind forțați să își ia viața în propriile mâini, pentru a supraviețui și pentru a-și întreține mama.

     Și-a început viața ca un copil fără adăpost, muncitor la atelier și neavând un ban în buzunar și a ajuns să aibă o avere de mai multe milioane de dolari. Debutul într-un rol important îl realizează ca dansator de step în grupul de copii „The Eight Lancashire Lads”, remarcându-se prin talentul său deosebi.  La vârsta de doisprezece ani primește rolul băiețelului Billy din spectacolul de teatru „Sherlock Holmes”, iar după ce prestația sa este unanim apreciată, devine actor permanent al Fred Karno Repertoire Company, unde joacă roluri în comedii și vodeviluri. În trupă, Charlie era coleg cu Arthur Stanley Jefferson care va deveni și el celebru în lumea filmului, sub numele de Stan Laurel, pentru cuplul comic Stan și Bran pe care l-a realizat împreună cu Oliver Hardy.

                                                                               



     La vârsta de 21 de ani, pleacă într-un turneu în Statele Unite, memorabilă fiind replica sa la apropierea vaporului de portul Manhattan: “America, vin să te cuceresc ! Și fiecare bărbat, femeie sau copil va avea pe buze nume de Charles Spencer Chaplin!”.

        La 2 februarie 1914, Charlie Chaplin debuta ca actor în comedia “Making a living”, unde interpreta rolul lui Edgar English, un fals reporter – un rol despre care avea să declare, peste ani, că nu i-a plăcut deloc -, iar gagurile sale i-au adus un succes important.  

       

   În anul 1915, la doar cinci ani de la prima vizită la Hollywood, Charlie Chaplin devenise în SUA un veritabil fenomen cultural, chipul său era reprezentat în benzi desenate, pentru el erau compuse melodii, iar magazinele se întreceau să producă și să vândă figurine cu costumația sa inedită.

Chaplin era deja un star, iar salariul său săptămânal depășea 10.000 de dolari.

                                                                              



       A urmat cel mai lung film al său, cu o durată de 68 de minute, The Kid, în care Chaplin a jucat alături de micuțul de patru ani Jackie Coogan, o tragicomedie cu un enorm succes.

                                                                                  



 În anul 1940, Chaplin joacă în primul său film sonor, Dictatorul, o parodie îndreptată împotriva nazismului și a lui Adolf Hitler și care vorbea și despre persecutarea evreilor, o producție care a stârnit numeroase controverse.

    Charlie Chaplin a scris și patru cărți de succes, My Trip Abroad,  A Comedian Sees the World, My Autobiography și My Life în Pictures.

    A fost și un strălucit compozitor, el a compus muzică pentru multe dintre filmele sale cu ajutorul altor muzicieni și compozitori, câteva dintre creațiile sale muzicale fiind Sing a Song, With You Dear în Bombay, There’s Always One You Can’t Forget, Smile sau Eternally. Însă cu This is my song, melodia compusă de Chaplin special pentru filmul A Countess from Hong Kong, el a ajuns pe locul 1 în topurile din Marea Britanie.

                                                                              



   În anul 1972, Chaplin a fost distins de Academia Americană de Film cu Oscarul pentru întreaga activitate, apoi a devenit și Ofițer al Legiunii de Onoare franceze și titular al ordinului Cavaler al Imperiului Britanic.

 La 25 decembrie 1977, chiar de Crăciun, Chaplin a murit în somn, la vârsta de 88 de ani, fiind înmormântat în cimitirul din Vevey. La doar trei săptămâni de la înhumare, corpul său neînsuflețit a fost furat, într-un demers macabru care urmărea obținerea unei răscumpărări. Abia după mai bine de 11 săptămâni, hoții au fost prinși, iar cadavrul său a fost recuperat, fiind ulterior reînhumat și acoperit cu un strat gros de ciment.

 Sursa: wikipedia;radioromaniacultural.ro;radioresita.ro;cinemagia.ro; afisha.md 

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...