duminică, 30 mai 2021

Din colecțiile secției Multimedia a Bibliotecii Județene ''Antim Ivireanul'' Vâlcea.

                                                              CORPUL OMENESC            

 


          
                                                                          BBC
                                                        
The human body            
                                                                                                                              
 Un documentar științific ce studiază viata din interiorul celui mai complex mecanism de pe Pământ
           

    

Episodul 1 : Povestea vieții

    Documentarul urmărește dezvoltarea evolutiva a corpului uman, explicând de ce este cea mai avansata forma de viata de pe planeta.

  
Episodul 2 : Un miracol de zi cu zi


  Folosind echipamente de ultima ora, camerele de filmat surprind imagini din interiorul uterului și arata, pentru prima data în istoria televiziunii, momentul ovuluției. După acest moment, o femeie însărcinata este urmărită în toate stadiile de evoluție ale sarcinii.Este prezentata corpul Phillippei însărcinata în 7 luni, arătând cat de mult spațiu ocupa copilul. Toate organele sunt împinse , iar inima se mărește pentru a face fata unui efort suplimentar. De aceea nașterea trebuie privita ca cel mai mare miracol.


Episodul 3 : Primii pași
 


   Primele ore din viata unui copil sunt pline de provocări care ii pot amenința viata:trebuie sa învețe sa respire, sa se adapteze la temperatura aerului și sa mănânce. Camerele îl urmăresc pe Bob din momentul în care își începe călătoria  prin viata și pana când începe sa relaționeze cu părinții sai. la început Bob are un control redus asupra corpului sau, dar deține un set de răspunsuri automate care îl ajuta sa supraviețuiască.



Episodul 4: Agitația adolescentei


    Pe parcursul anilor, corpul și creierul suferă transformări pe parcursul unei evoluții biologice de la copilărie pana la maturitate . Pubertatea lăsa semne vizibile, corpul se schimba, apar reacții fizice care nu pot fi controlate,mușchii și oasele se măresc și devin mai puternice,pilozitatea creste și uneori apar erupții cutanate inestetice. Faptul ca adolescenții sunt revoltați reprezinta un proces normal, deoarece constituie trecerea naturala către asumarea responsabilităților unei persoane adulte.



 Episodul 5 : Puterea creierului


   Intre agitația adolescentei și declinul bătrâneții, corpul omenesc atinge apogeul. Dar exista un element unic în corpul omenesc care ne transforma în cele mai puternice ființe de pe Pământ: creierul. Din punct de vedere științific, creierul este cel mai complicat element cunoscut din tot universul. Pentru prima data în istoria televiziunii camera de filmat surprinde o singura celula din creier-neuronul și demonstrează modul în care funcționează. Se mai arata și faptul ca mărimea creierului se  afla într un raport de cauzalitate cu dezvoltarea societății.


  Episodul 6 : Odată cu trecerea timpului

  

  În acest episod este ilustrat declinul omului o data cu trecerea timpului. Se explica de ce hormonul masculin, testosteronul, determina chelirea și în același timp creșterea parului în nas și urechi. Cel mai mare paradox al biologiei umane consta în faptul ca organismul se înnoiește constant, dar totuși îmbătrânește. Astfel, corpul omenesc poate fi asemănat cu o caseta  care a fost înregistrata de prea multe ori. Cea mai mare realizare a oamenilor consta în faptul ca au ajuns sa trăiască pana la vârste mult mai înaintate.


  Episodul 7 :  Sfârșitul vieții



   Trebuie să recunoaștem că întâlnim moartea la tot pasul și spre exemplu 60 oameni mor în Marea Britanie în timpul derulării acestui episod. Rareori moartea este un eveniment singular, fiind foarte greu de estimat în momentul în care fiecare celula din organism  își încetează viata. Creierul nostru poate muri cu mult timp înainte de  a înceta sa respiram. pentru a oferi un tribut curajului, camerele de filmat urmăresc ultimele luni de viata ale unui bărbat care suferă de cancer la stomac. Filmul lui Chris Spencer dezvăluie cum încă de la început moartea devine o parte esențială a vieții.


    Sursa, BBC; A.G. Audienta Generala;

Material  cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...