duminică, 16 mai 2021

Jean Gabin[Jean-Alexis Moncorgé]- n. 17 Mai 1904 - d. 15 Noiembrie 1976- 117 ani de la naștere.

                                                           JEAN GABIN [Jean-Alexis Moncorgé]

                                                       n. 17 Mai 1904 - d. 15 Noiembrie 1976

                                                                                     


 

     Jean Gabin s-a născut la 17 mai 1904, la Paris, fiind fiul lui Madeleine Petit și al lui Ferdinand Moncorgé, un artist al cărui nume de scenă era Gabin.

  Și-a petrecut primii ani ai copilăriei în satul de Meriel din actuala regiune Val-d’Oise.

  A urmat Liceul „Janson de Sailly”, însă a abandonat școala pentru a lucra ca muncitor.

   În anul 1923, la vârsta de 19 ani, a intrat în lumea artistică, fiind mai întâi figurant și dansator la o sală de muzică de cabaret, „Folies-Bergere”, iar mai apoi s-a afirmat ca interpret de șansonete.

     A fost cooptat într-o trupă, alături de care a realizat un turneu în America de Sud, apoi a fost angajat la celebrul cabaret „Moulin Rouge”. 

                                                                                 



       Prestațiile remarcabile l-au propulsat în lumea filmului, iar perioada anilor 1930-1940 jucând roluri diverse în peste 12 filme . 

    În cei peste 20 de ani care au urmat a făcut peste 50 de filme, multe dintre acestea pentru compania Gafer Films, un parteneriat de producție gestionat de Gabin alături de actorul Fernandel.

   Ajuns la New York în 1941, a început să învețe engleza ținând legătura cu artiștii francezi în exil: Julien Duvivier, Rene Clair, Jean Renoir, Charles Boyer, Annabella, Michele Morgan, marea lui iubire.

                                                                                    



  Câteva luni are o idilă cu Ginger Rogers pe care o aprecia pentru filmele ei. Apoi o cunoaște pe Marlene Dietrich, care îl admira pentru rolurile sale și care l-a ajutat să se adapteze noii vieți. Gabin joacă în două filme la Hollywood (Suflete zbuciumate și Impostorul), apoi pleacă la război spre regretul lui Dietrich. A participat la campania Diviziei Leclerc, a fost demobilizat în 1945 și decorat cu Medalia Militară și Crucea de Război.

                                                                                 


 

  

     După război, Jean Gabin o revede pe Marlene Dietrich, joacă împreună în Martin Roumagnac, un adevărat fiasco, ce marchează și despărțirea lor.

      Apoi Jean Gabin o părăsește pe Marlene Dietrich fără nicio explicație și se va căsători, la 28 martie 1949, cu Dominique Fournier, un fost manechin, cea care, așa cum aminteam, îi va dărui trei copii.

   Jean Gabin a fost unul dintre cei mai mari actori francezi, cu o carieră care s-a întins pe parcursul a șase decenii, însumând peste 90 de filme.

                                                                               



    Jean Gabin a plecat la Domnul la 15 noiembrie 1976, la Paris, după o suferință provocată de leucemie.

    Conform dorințelor sale, trupul său a fost incinerat – în cadrul unei ceremonii care a avut loc la 17 noiembrie, la crematoriul cimitirului Père-Lachaise.

    La 19 noiembrie, s-a derulat, în prezența soției sale, a copiilor și a unora dintre cei mai buni prieteni ai săi – Gilles Grangier, Alain Delon sau Odette Ventura – o ceremonie solemnă, cu onoruri militare, la bordul navei militare „Détroyat” – cu autorizarea personală a președintelui Franței, Valéry Giscard d’Estaing, cenușa actorului fiind aruncată în mare, conform dorinței sale.

                                                                                



În anul 1987, lui Jean Gabin i-a fost decernat, postum, un Premiu César onorific.

 Sursa: wikipedia.com;rador.ro;amazon.com;discogs.com;mubi.com;cinemagia.com;cinemagia.ro

Material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Secția Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...