marți, 5 iulie 2022

Bill Haley- n. 6 Iulie 1925- d. 9 februarie 1981- 97 ani de la naștere.

                                                                       BILL HALEY

                                                      n. 6 Iulie 1925- d. 9 februarie 1981

                                                                                


    Bill Haley  [ William John Clifton Haley, Jr.] , (născut la 6 iulie 1925, Highland Park , Michigan , SUA - decedat la 9 februarie 1981,Harlingen , Texas), a fost un cântăreț și compozitor american considerat de mulți ca fiind tatăl rock and roll . S-a remarcat mai ales prin  hitul anului 1955 „Rock Around the Clock”.

                                                                                  


   Cu siguranță dacă nu este tatăl rock and roll-ului este unul din părinții săi. Inițial, Bill Haley a cântat  genul muzicii country ca mai apoi sa încerce un stil mai apropiat de ritm și blues. Deși muzica lui nu s -a vândut foarte bine Bill Haley a continuat sa compună. Și-a schimbat numele trupei sale din Saddlemen în Bill Haley și cometele sale.

  Într-un efort conștient de a captura publicul adolescent în creștere, el a încorporat, de asemenea, muzica stelelor jump-blues în sunetul său.

                                                                                   



 
    A funcționat, iar Haley s-a auto-scris „Crazy Man Crazy ”(1953) este adesea considerat primul disc rock-and-roll care a ajuns în topurile Billboard . Cometele originale ale lui Halley au fost, fără îndoială, prima trupă rock-and-roll autonomă și au prezentat basul în plină expansiune.

   
Până la sfârșitul anului 1956 a înregistrat încă opt hituri din Top 40. Turneul său în Marea Britanie în 1957 a provocat pandemoniu.

                                                                               



   La sfârșitul anului 1958 (anul ultimului său hit semnificativ), Halley se scufunda. Un bărbat de vârstă mijlocie cu chelie, supraponderalnu a servit rebeliunea adolescenților aproape la fel de bine ca Elvis Presley, Micul Richard și mulți alții. Haley a fost introdus în Rock And Roll Hall Of Fame în 1987, iar în 2012 au fost introduse și cometele, membrii trupei sale.

                                                                            


Sursa:alamy.com;gettyimages.com;timenote.info;youtube

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu -Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...