luni, 14 martie 2022

Johann Strauss[tatăl] 14 Martie 1804- d. 25 Sptembrie 1849- 218 ani de la naștere.

                                                                       JOHANN STRAUSS

                                                       n. 14 Martie 1804- d. 25 Septembrie 1849

                                                                                     


      Johann Baptist Strauß, Johann Strauss (Vater); cunoscut și ca Johann Baptist Strauss, Johann Strauss Sr., Johann Strauss I) a fost un compozitor romantic austriac, faimos pentru valsurile sale și popularizarea acestora alături de Joseph Lanner , așezând astfel fundațiile pentru ca fiii lui să continue dinastia sa muzicală. 

                                                                                  



   Cea mai cunoscută piesă a sa este probabil Marșul lui Radetzky (numit astfel după Josef Radetzky), în timp ce valsul cel mai renumit este probabil Lorelei Rheinklänge, op. 154.

           Perioada de glorie a familiei Strauss a fost caracterizată de episoade de roman de scandal, care au ținut prima pagină a ziarelor și au făcut și mai picantă istoria genului. Foarte puțin poetică și predispusă spre un destin artistic a fost copilăria lui Johann Strauss (1804-1849). Tatăl său, care avea un han la periferia Vienei, s-a sinucis aruncându-se în Dunăre. Johann a făcut cunoștință cu muzica în primul rând prin muzicanții itineranți ce poposeau la hanul tatălui său. Talent precoce, a cântat din copilărie la vioară și, la 15 ani, făcea deja parte, ca profesionist, din mai multe orchestre.  

                                                                               



         În 1826 a creat un cvartet – devenit rapid un mic ansamblu – cu prietenul său, Joseph Lanner. La început, Lanner compunea și Strauss dirija. Orchestra s-a mărit, a devenit tot mai solicitată și mai apreciată, iar valsurile lui Lanner se bucurau de un mare succes.  

             Strauss și-a dorit să își încerce și el talentul de creator, ceea ce a stârnit un mare conflict între cei doi prieteni. Lanner era acuzat, de pildă, că ar fi preluat niște teme muzicale care-i aparțineau, de fapt, lui Strauss. Cei doi s-au confruntat și public, chiar în timpul unui concert, și fiecare a luat-o pe drumul său, formându-și propria orchestră, ambele ansambluri devenind extrem de apreciate.  Rivalitatea pare că i-a stimulat artistic pe Strauss și Lanner, care se întreceau în a compune mai mult și mai frumos, în stiluri diferite: Lanner era mai sentimental, muzica lui Strauss era mai puternică, mai intensă. 

                                                                             



     Iar Strauss a făcut din universul valsului o imensă afacere! Orchestra sa a ajuns la 200 de membri și putea asigura fondul sonor pentru până la șase baluri pe noapte! Și nivelul artistic și tehnic al ansamblului era ceva rar pentru vremea respectivă. Strauss cerea muzicienilor săi repetiții numeroase și o precizie mare în interpretare.  Compunea încontinuu, și nu doar valsuri, ci tot ceea ce era la modă în capitala habsburgică: polci, marșuri, cadriluri etc. Marșul lui Radetzky este una dintre capodoperele sale.  

                                                                               



  După ce a cucerit complet și fără drept de apel publicul vienez, Strauss-tatăl a plecat mai departe, să ia „sub stăpânire” întregul public vest-european. Turnee mărețe au fost organizate în Ungaria și în Germania, Parisul și Londra au căzut și ele în fața invaziei valsului lui Strauss, care a prezentat, cu orchestra sa, 86 de concerte... în 91 de zile! 

                                                                  


    Sursa: Historia.ro;paydemic.com;alamy.com;cinemagia.ro;istock.com;youtube .com

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...