marți, 30 august 2022

Diana -Printesa de Wales - n. 1 Iulie 1961- d.31 August 1997- 25 ani de la trecerea în neființă.

                                                                                                               

Diana
    Prințesa de Wales


 
    

    Diana Frances Spencer s-a născut pe 1 iulie 1961, în Sandringham, Anglia. Deși era membră a aristocrației britanice, din punct de vedere tehnic era o simplă, nu o regală. Tatăl Dianei a fost John Spencer, vicontele Althorp, un ajutor personal al Regelui George al VI- lea și al Reginei Elisabeta a II-a . Mama ei a fost onorabila Frances Shand-Kydd. 

                                                                      



    Părinții Dianei au divorțat în 1969. Mama ei a fugit cu un moștenitor bogat, iar tatăl ei a câștigat custodia copiilor. Mai târziu s-a căsătorit cu Raine Legge, a cărei mamă era Barbara Cartland, o scriitoare de dragoste. 

                                                                      



 Diana a crescut practic lângă regina Elisabeta a II-a și familia ei, la Park House, un conac de lângă moșia Sandringham a familiei regale.

                                                                         


 

     După ce părinții Dianei au divorțat, tatăl ei a câștigat custodia ei și a fraților ei. Diana a fost educată acasă până la vârsta de 9 ani și apoi a fost trimisă la Riddlesworth Hall și West Heath School.
 
   Când Diana avea 16 ani, l-a întâlnit din nou pe Prințul Charles. Se întâlnise cu sora ei mai mare, Sarah. Ea a făcut o impresie asupra lui, dar era încă prea tânără pentru ca el să se întâlnească.
                                                                     

 
    După ce Diana a părăsit școala, s-a mutat la Londra și a lucrat ca menajeră, dădacă și asistent la grădiniță.
     În 1980, Diana și Charles s-au întâlnit din nou când a mers să-și viziteze sora, al cărei soț lucra pentru regină . Au început să se întâlnească, iar șase luni mai târziu Charles a cerut în căsătorie. Cei doi s-au căsătorit pe 29 iulie 1981, într-o nuntă mult urmărită care a fost numită „nunta secolului”. Diana a fost primul cetățean britanic care s-a căsătorit cu moștenitorul tronului britanic în aproape 300 de ani.
                                                             
                                                                    
     La începutul căsătoriei lor, Diana și Charles au fost public afectuoși. Până în 1986, totuși, timpul lor separat și răcoarea când erau împreună erau evidente. Publicarea din 1992 a biografiei lui Andrew Morton despre Diana a dezvăluit povestea lungii aventuri a lui Charles cu Camilla Parker Bowles și a susținut că Diana a făcut mai multe tentative de sinucidere. În februarie 1996, Diana a anunțat că a fost de acord cu un divorț. 
 Divorțul a fost finalizat pe 28 august 1996.
                                                                   


 La începutul anului 1997, Diana a fost legată romantic de playboy-ul de 42 de ani „Dodi” Fayed (Emad Mohammed al-Fayed). Tatăl său, Mohammed al-Fayed, deținea, printre alte proprietăți, magazinul Harrod's și Hotelul Ritz din Paris. 
                                                                        


 Pe 30 august 1997, Diana și Fayed au părăsit hotelul Ritz din Paris, însoțiți într-o mașină de un șofer și de garda de corp a lui Dodi. Au fost urmăriți de paparazzi. Imediat după miezul nopții, mașina a scăpat de sub control într-un tunel din Paris și s-a prăbușit. Fayed și șoferul au fost uciși pe loc; Diana a murit mai târziu într-un spital, în ciuda eforturilor de a o salva. Bodyguardul a supraviețuit în ciuda rănilor grave.
     Diana, Prințesa de Wales a fost mai mult decât un simplu membru al familiei regale britanice. Prin acțiunile ei de binefacere, a dat speranța celor fără adăpost, a îngrijit răniții din minele terestre și a alintat bolnavii de SIDA. Cei doi fii ai ei, William și Henry, au continuat acțiunile ei de binefacere.
         Influenta sa pozitiva se regăsește în copiii ei, care au demonstrate de a lungul timpului încredere, responsabilitate și devotament militar.
 
 

 

    Devotamentul printului Williams fata de actele de caritate a fost puternic  vizibil când și a petrecut o noapte pe străzile din Londra  pentru a atrage atenția oamenilor fără adăpost. El a devenit , asemenea  mamei sale, președinte al spitalului Royal Marsden, iar în 2009, el și Henry au preluat Fondul Mamorial Von Straubenzee.


        Printul Henry, pe de alta parte , a creat controverse în anii de după moartea mamei sale, devenind un adolescent rebel. Dar felul sau mai petrecăreț nu l a oprit sa continue munca mamei sale. De altfel nici nu a renunțat la ambiția sa de a se înrola în armata. 
                                                                     


 
         Oricare ar fi viitorul baieților Dianei , este evident ca ea a lăsat în urmă doua personalități puternice, încrezătoare, minunate.
 
 

        
 Astăzi, Diana este încă amintită ca „Prițesa Poporului”, o femeie a contradicțiilor care s-a născut în bogăție, dar părea să aibă o „atingere comună”; o femeie care s-a luptat cu imaginea ei de sine, dar a fost o icoană a modei; o femeie care a căutat atenție, dar a rămas adesea la spitale și alte locuri de caritate mult timp după ce presa a plecat. Viața ei a făcut obiectul a numeroase cărți și filme, inclusiv „Diana: Her True Story”, „Diana: Last Days of a Princess” și „Diana, 7 Days”.
 
     
         Sursa: Internet, Youtube;greelane.com/ro/umanistică/istorie-și-cultură/princess-diana-biography;radioromaniacultural.ro;Pinterest.co;Pinterest.Es; express.co.uk;playtech.ro;people.com; life.ro
         Material selectat de-Bibliotecar, Valentin Schiopu-Mateiu- Sectia Multime

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...