joi, 25 august 2022

NICOLAE DOBRIN[ Fotbalist]- n. 26 August 1947- d. 26 Octombrie 2007- 75 ani de la naștere.

                                                           Nicolae Dobrin                  

                     n. 26 August 1947- d. 26 Octombrie 2007               

                                                                   


 
    
Nicolae Dobrin cunoscut și ca Gâscanul sau Prințul din Trivale, a fost un fotbalist român. Istoria fotbalului românesc îl reține ca pe unul din cei mai mari fotbaliști români, un maestru al driblingului și al fentei, un model în executarea paselor și a loviturilor libere. A fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 și 1971. Și-a petrecut majoritatea carierei la echipa care în prezent poarta numele de Argeș Pitești . 

                                                                      



 

  Dobrin a fost considerat de mulți dintre cei care l-au văzut jucând drept cel mai bun fotbalist român din toate timpurile. Hagi a fost un fenomen, dar avea un singur picior. Dobrin era magician cu ambele picioare
- Calciomercato, site italian

                                                                                



 De ce porecla de Gâscanul?

"Nu stătea niciodată cu capul plecat. Mereu cu capul sus, cu privirea spre joc. I s-a mai spus și Prințul din Trivale, merita cu prisosință un titlu nobiliar. Era deosebit, părea uneori nepământean. Avea cele mai ciudate metode de a trece de adversar. Le înnoda picioarele, îi amețea, îi arunca pe jos cu fentele sale. Era un fotbalist făcut dintr-o plămadă specială. Unii au spus că este geniu, alții că doar e un mingicar. Poate că a fost câte ceva din ambele". 

                                                                       


                                                                      

     Dobrin a fost un idol, un exemplu pentru mult generații de fotbaliști, care au văzut înregistrările sau chiar au auzit povestiri despre meciurile fabuloase făcute de "Gâscan", un adevărat magician al balonului rotund. Aproape întreaga sa cariera a petrecut-o în Trivale, la Pitești, începând la Dinamo Pitești unde și-a petrecut junioratul, unde a jucat în 71 de partide și a marcat 5 goluri

.

    A urmat o perioada de 14 ani la FC Argeș Pitești, echipa la care a avut cele mai mari performante din cariera sa, acolo unde s-a simțit cel mai bine. Totodată și cele mai mari performante ale Piteștiului au fost în perioada în care Dobrin făcea furori pe dreptunghiul verde. Pentru FC Argeș a jucat în 319 meciuri și a marcat 101 goluri, câștigând de partea sa publicul argeșean, însă a câștigat admirația și respectul unei întregi națiuni care îl considera un fenomen al fotbalului la vremea aceea.

Alături de Gheorghe Hagi și de legenda Craiovei Maxima, Ilie Balaci, formează un trio fantastic în fruntea celor mai talentați jucători pe care i-a dat fotbalul romanesc vreodată, sportul romanesc fiind mult mai sărac fără aceștia.

"Când Dobrin punea piciorul pe minge, parcă toți se mișcau în reluare și numai el era în viteză normală.", spunea despre Nicolae Dobrin, Florin Halagian, fost antrenor al sportivului piteștean.

                                                                  



 

    Nicolae Dobrin a încetat din viață pe 26 octombrie 2007, în urma unei lungi și grele suferințe provocate de un cancer la plămâni.

                                                                      



                                                                         



 Data nașterii: 26 august 1947, Pitești
Post: mijlocaș ofensiv
Cariera de jucător: FC Argeș Pitești, CS Târgoviște, FC Botoșani
Divizia A: 409 meciuri / 111 goluri
Echipa națională: 47 meciuri / 6 goluri
Palmares: două titluri (1972, 1979), a fost desemnat de trei ori cel mai bun fotbalist al României (1966, 1967, 1971)
Cariera de antrenor: FC Argeș Pitești, FC Botoșani, Centrul Olimpic „Viitorul“, Școala de Fotbal „Nicolae Dobrin“. În Divizia A a antrenat doar la Pitești, adunând 138 de meciuri pe bancă.
Data decesului: 26 octombrie 2007, Pitești

 Sursa; Digi24.ro;Facebook.com;football-the-story.com;impact.ro;gsp.ro;adevarul.ro;ziarulargesul.ro;youtube.com

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...