luni, 24 octombrie 2022

Johann Strauss [ fiul]- n.25 Octombrie 1825 - d. 3 Iunie 1899- 197 ani de la nastere

                                                 Johann Strauss [ fiul ]

                   n.25 Octombrie 1825 - d. 3 Iunie 1899

                                                

     Johann Strauss-fiul este un compozitor, dirijor și violonist austriac, „Regele valsului”.

Născut la 25 octombrie 1825 la Viena. Tatăl lui Johann a fost celebrul compozitor Johann Strauss.

     Familia Strauss avea șapte fii, toți devenind ulterior muzicieni. În copilărie, tatăl său i-a interzis lui Johann să joace, nevrând să vadă viitorul băiatului într-o direcție muzicală. 

                                                                                     



     În timp ce studiază oficial la Școala Politehnică, viitorul compozitor Strauss învață muzică în secret de la părinții săi. Abia după ce tatăl său a plecat în altă familie, Johann, fără să se ascundă, ia lecții.

     În 1844, Strauss a primit dreptul de a conduce Magistratul de la Viena. Johann a organizat o orchestră mică cântând lucrările sale. Muzica lui Strauss la prima reprezentație a impresionat publicul, care l-a văzut pe tatăl său ca un concurent al compozitorului și a început o luptă între ei.

     Strauss Sr., folosind conexiuni, și-a limitat performanțele fiului său. Și a continuat să joace la evenimente sociale. Poate că i-a fost teamă că fiul său va fi un muzician mult mai bun. Alături de acest lucru, există un proces de divorț între părinți, în care tatăl lasă familia practic sărăcită. Dar brusc, în 1849, tatăl lui Johann moare. După aceea, orchestra tatălui se alătură orchestrei fiului fără rezerve. Muzica lui Johann Strauss a fost atât de îndrăgită de public, încât a început să fie invitată la toate concertele și balurile. 

                                                                                 



     După ce a primit o invitație de spectacol în Rusia în 1854, compozitorul a fost de acord imediat, lăsându-l pe fratele Iosif în locul lui însuși la Viena. Valoarea poloneză a lui Johann Strauss a obținut rapid recunoaștere.

    În 1862, s-a căsătorit cu Etti Trefts, care a oferit un sprijin mare în viața lui Johann Strauss.

    În anii 1860-70, au fost create unele dintre cele mai cunoscute opere ale compozitorului: „Poveștile pădurilor de la Viena”, „Dunărea albastră”. Vorbind în Marea Britanie, SUA, Franța, lucrările lui Strauss consolidează în continuare succesul mondial pentru autor. Scris în 1874 de opereta lui Strauss The Bat, își primește cota de popularitate abia după 20 de ani. 

                                                                                 



     După moartea lui Etti, Johann s-a căsătorit de două ori: actrița Angelica Dietrich, apoi Adele Deutsch. Waltz Strauss „Adele” este dedicat celei de-a treia soții, a cărei căsătorie a fost foarte fericită.

    Strauss a murit la 30 iunie 1899 din cauza pneumoniei.

În timpul vieții sale, Johann Strauss a creat 496 de lucrări , inclusiv 168 de valsuri, 117 de poli, 73 de cvadrilă, 43 de marșuri, 31 de mazurka, 15 operete, operă comică și balet.

 

 

 

Sursa; http://ro.brieffacts.org/iogann-shtraus-kratkaya-biografiya;muzicaclasica.weebly.com; alamy . org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...