luni, 3 aprilie 2023

Gary Moore - n. 4 Aprilie 1952- d.6 Februarie 2011- 71 ani de la naștere.

                                                                  GARY MOORE

                                     n.  4 Aprilie 1952- d. 6 Februarie 2011

                                                                               


 
Robert William Gary Moore s-a născut la Belfast pe 4 aprilie 1952 din  promotorul Bobby Moore și soția sa Winnie, care au avut alți patru copii. Moore a spus că familia sa și, în special, tatăl său, care a fost organizator de concerte în Belfast, l-au încurajat încă de la o vârstă fragedă să-și urmărească pasiunea pentru muzică,  atât de mult încât la vârsta de 14 ani a primit prima sa chitară profesională ca un cadou.un acustic pentru a juca cu mâna dreaptă, chiar dacă Gary a fost întotdeauna stângaci.

                                                                                   



       Dedicarea pentru instrument a fost imediată și Moore s-a îndrăgostit imediat de rock and roll , ascultând muzica Beatles , Albert King și Elvis Presley.

     Mai târziu, după ce a ascultat Bluesbreackers lui Jimmy Hendrix și John Mayal, stilul său a început acea evoluție care l-ar conduce apoi către sunetul blues rock , atât de dominant în cariera sa. O altă influență majoră a acelor ani a fost chitaristul lui Fleetwood Mac și Peter Green  , care a fost mentorul lui Moore când s-a mutat la Dublin în 1968 . Gary își va dedica apoi albumul din 1995 lui Green, începând cu Blues for Greeny , realizându-l cu compoziții de Green, jucate pe Les Paul Standard din 1959 pe care Green l-a vândut lui Moore pentru doar 100 de lire sterline după ce a părăsit Fleetwood Mac. Moore a revândut chitara în 2006 la prețul despre care se spune ca ar fi fost 1 300 000 de dolari .  (chitara este deținută în prezent de Kirk Hammertt , chitaristul Mettalica.

                                                                   


  

         Moore a fost considerat un artist foarte expresiv, cu mari abilități compoziționale și tehnice.

          Într-un interviu din 1987, Moore a declarat că el credea că Jeff Beck[ Rolling Stone] chitaristul de care fusese cel mai inspirat în carieră.

                                                                      



           Producția sa muzicală variază de la rockul progresiv și experimental (cu vene de jazz ) al primului său grup,Colosseum 2 lahard/ blues rock de la Skid Row , la heavy metal , care îi caracterizează muzica în anii optzeci , ajungând chiar la faze pop metal cu albumele Fugiți pentru Cover (1985) și Wild Frontier (1987), apoi reveniți la Hard blues, la care s-a reconectat la începutul anilor nouzeci cu celebrul album Still got the Blues , care conține hitul cu același nume.

                                                                   



       Cu toate acestea, Gary Moore a fost un artist foarte apreciat și mulți chitariști mari pretind că au fost influențați sau inspirați de el.   

         Gary Moore a murit la 6 Februarie 2011  într-o cameră a hotelului Kempinski în timp ce era în vacanță în Estepona , Spania , ucis de un atac de cord după un consum excesiv de alcool.   

  A fost descris  drept „una dintre legendele muzicale ale Irlandei”, precum și „unul dintre cei mai mari muzicieni de blues din toate timpurile” .

                                                                 


    Sursa; Alamy.com; pocketmags.com;udiscovermusic.com;soundelod.com;guitar.com;

youtube.com; koaha .org

  Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV                                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...