NICOLAE GRIGORESCU
15 Mai 1838- 24 Iulie 1907
Nicolae Grigorescu, al șaselea copil al lui Ion și Maria Grigorescu, se naște la 15 mai 1838 în satul Pitaru din județul Dâmbovița. După ce tatăl său moare, Nicolae Grigorescu se mută împreună cu familia sa la București în casa mătușei sale. Pentru un timp a fost ucenic în atelierul pictorului ceh Anton Chladek, unde pictează icoane pentru biserici.
În anul 1861 realizează compoziția istorica "Mihai scăpând stindardul", pe care o prezintă domnitorului Barbu Știrbei. Nu după mult timp, la intervenția lui Mihail Kogălniceanu, Nicolae Grigorescu primește o bursa de studii la Paris. Aici pictorul intra la Școala De Belle-Arte.
Odată cu trecerea timpului Nicolae Grigorescu își dezvolta cunoștințele în pictura și participa cu șapte lucrări în cadrul Expoziției Universale de la Paris. Printre aceste tablouri se numără "Tânăra țigancă". Pictorul se întoarce în România în 1870.
În anul 1877 este invitata sa însoțească armata română pe front în calitate de "pictor de front",
schițând la fata locului luptele de la Grivița și Rahova.Lucrează o perioada în Franța în propriul atelier pentru ca mai apoi sa revină în tara și sa deschidă mai multe expoziții personale la Ateneul Roman. Începând cu anul 1890 se stabilește în România și se axează pe subiectele rustice, pictând portrete de țărănci, care cu boi etc.
Citeste mai mult: adev.ro/pojh4c
Citeste mai mult: adev.ro/pojh4c
Nicolae Grigorescu avea să moară în vara anului 1907, fiind răpus de boala de plămâni care l-a chinuit timp de mai bine de 20 de ani. A murit în brațele femeii pe care a iubit-o și care i-a dăruit unicul copil, pe Gheorghe, și el un artist, dar mult mai puțin cunoscut în comparație cu tatăl său.
Opera acestui mare pictor a avut o influenta covârșitoare atât asupra contemporanilor sai cat și asupra generațiilor viitoare de pictori.
NICOLAE GRIGORESCI-PICTURI
Sursa: wikipedia; editiadedimineata.ro; viziteazaneamt.ro;Youtube
Material selectat de Valentin S.M.-Sectia Multimedia BJV
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu