vineri, 9 iunie 2023

Hariclea Darclée- n. 10 Iunie 1860-d.12 Ianuarie 1939- 163 ani de la naștere.

                                                     Hariclea Darclée                                 

                               n. 10 Iunie 1860-d.12 Ianuarie 1939 

                                                       


         
                     

   Hariclea s-a născut la Brăila pe 10 iunie 1860, într-o familie cu rădăcini elene. Mama Haricleii, Maria Haricli, născută Aslan, nepoată directă a domniței Mavrocordat păstra în totalitate amprenta originilor ei nobile, iar tatăl, Ion Haricli, era mare proprietar în Teleorman, la Turnu Măgurele, unde, de fapt, Haricleea locuiește până la vârsta de aproape 16 ani, când este dusă de familie la Pensionul Lobkovitz de pe Augustinerstrasse din Viena.

    A fost o cântăreață română de operă cu voce de soprană, fiind prima interpretă a rolului Floria Tosca din opera Tosca de Giacommo Pucini, premiera operei având loc la data de 14 ianuarie 1900 la teatrul Constanzi din Roma.

    Vocea sa excepțional cultivată i-a permis abordarea unui foarte vast repertoriu în cadrul căruia a interpretat roluri de soprană lirică lejeră, soprană lirică, soprană lirică spinto, soprană dramatică, soprană Falcon, mezzo-soprană și contraltă.

     A avut în repertoriu 58 de roluri din 56 opere compuse de 31 compozitori dintre care 12 compozitori de tradiție și 19 tineri compozitori cărora le-a interpretat operele în premiere absolute și premiere locale de foarte mare importanță; din cele 56 opere interpretate, 32 sunt de tradiție, 12 au fost interpretate în premieră absolută și 16 în premiere locale de mare importanță; faptul că 45 %, adică aproape jumătate, din repertoriul său reprezintă opere originale, atestă poziția singulară pe care o ocupă Hariclea Darclée în istoria teatrului liric universal pe care a influențat-o într-un mod determinant.

 

 

Sursa- wikipedia.org

material cules si prezentat de Valentin mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...