miercuri, 20 iulie 2022

Secția Multimedia BJV-Din arhiva video- ''Personalitati care au marcat Istoria Lumii''.

                                    Personalități care au marcat Istoria Lumii              

                                                                                        


IVAN CEL GROAZNIC [1530-1584]

    În ziua de 25 August 1530 vine pe lume Ivan, fiul mult așteptat al Marelui Cneaz al Rusiei, Vasili al III-lea. Momentul nașterii lui Ivan este și pentru locuitorii vremii, momentul mult așteptat deoarece acesta va fi primul fiu al cneazului. Când a venit pe lume, Kremlinul a fost lovit de un fulger provocând un puternic incendiu iar micuțul Ivan avea deja doi dinți-semnele acestea au fost considerate ca fiind de origine divină și interpretate:îi va sfâșia cu un dinte pe dușmanii țării, iar cu celalalt va mușca din propriul popor.


                                                                     

 
                                              
          Sute de ani, numele de Ivan cel Groaznic a fost asociat cu teroarea și cruzimea fără margini.
          În occident, el este perceput ca un tiran , dar în țara în care a domnit are cu totul altă imagine. Pentru multi ruși, ''Ivan Groznai''este țarul care a reușit să țină totul sub control.
       În DVD ul de mai sus [foto] , care se afla în arhiva secției Multimedia BJV , veți putea viziona istoria domniei sângeroase a celui pe care Stalin îl numea ''dascălul meu''.

   
          





                                                          JACK SPINTECĂTORUL
                               

                                                           



Jack Spintecătorul” este un pseudonim acordat unui criminal în serie anonim (sau criminali anonimi) activ în jurul regiunii Whitechapel și în districtele adiacente orașului Londra, Anglia, în toamna anului 1888. Numele este preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul.
Victimele erau alese din rândul femeilor care munceau ca prostituate. Crimele se petreceau fie în timpul nopții, fie dimineața devreme, în locuri publice sau semi-publice. Gâtul victimei era tăiat după ce i se mutila trupul. Teoriile susțin că victimele erau mai întâi strangulate pentru a fi reduse la tăcere, lucru ce explică lipsa sângelui de la locul crimelor. Scoaterea organelor interne din trupurile a trei victime i-a determinat pe oficiali să presupună că ucigașul avea cunoștințe de chirurgie.
   

      Criminalul a devenit cunoscut din cauza bestialității crimelor sale dar și datorita mediatizării în exces a cazurilor care erau anchetate la vremea respectivă de întreaga politie londoneză.
                     


    sursa;Filmele Adevărul ,Historia.ro, wikipedia, internet, 
           


  Material Selectat și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu - Secția Multimedia BJV


         


      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...