marți, 2 noiembrie 2021

Filme documentare aflate in colecțiile secției Multimedia BJV

                                                                          

                                                         COLECTIE- filme pe DVD          

                                                                               



                                                       DISCOVERY ATLAS



                                                                       



                                                                   MEXIC

                                                                       





          Născut pe ruinele unui imperiu, cucerit și frământat de revoluții, Mexicul este astăzi cea mai populată țară vorbitoare de limba spaniolă. Capitala sa, al doilea cel mai mare oraș din lume, este sufocată de o populație ce depașește 20 milioane de locuitori. Pornind de la faimoasa aclamație ''Viva Mexico!'' ce împânzeste țara la fiecare manifestare a independenței și până la specatcolul oferit de tradiționala procesiune ocazionată de celebrarea ''Feciorei de Guadalupe'', documentarul oferă privitorului imaginea agitatei istorii a Mexicului, pornind din antichitate și până în contemporaneitate. Narațiunea este susținuta de Eduard James Olmos.
                                                                       



                                                                         

                                                           Cielito lindo-Maseca




                                                                        
    

                 



              Franța este una din cele mai provocatoare națiuni din lume. Politica lor, atitudinile, determinarea cu care rezistă și desfid orice influență exterioară asupra felului în care înțeleg să acționeze, sunt gravate în chiar identitatea lor. Episodul dedicat Franței vă provoacă la o uimitoare și surprinzătoare călătorie in esența acestei națiuni. Documentarul explorează viața câtorva personaje care și-au adus o însemnată contribuție la identitatea acestei națiuni, personaje care vă pot ajuta să înțelegeți ce înseamnă un francez adevărat.Narațiunea acestui documentar este susținută de binecunoscuta actriță Candice Bergen.


                                                                         
             
                                        Helene Segara, Joe Dassin -Et si tu n'existais pas  - [Clip Officiel]


                                 

                                                                         






    Istoria și cultura Indiei dăinuie de milenii, India fiind o națiune care înglobează mii de rase, religii și crezuri diferite. Cum țara se străduiește să devină una din marile puteri mondiale, convențiile vechi de secole adaugă un plus de presiune, provocând schimbari importante în societatea indiană contemporană. Documentarul de față evidențiază modul în care modificările, tensiunile și conflictelemondiale actuale se repercutează asupra celei mai diverse și mai spectaculoase din punct de vedere cultural și peisagistic, națiuni din lume. Narațiunea este susținută de scriitoarea Mira Nair, alături de producător și de regizor.


                                                                           
                                 Coloana sonora din filmul Vagabondul, subtitrat in română


                     
                                                                           





           Egiptul a fost prima mare civilizație a planetei, patria unora dintre cei mai mari suverani ai istoriei, suverani ce au lăsat posteritații o mostenire profundă, care a inspirat milioane de oameni de-a lungul istoriei. dar soarele care răsare acum peste ruinele Egiptului antic dezvăluie o națiune modernă, complet diferită, rareori explorată. Documentarul invită privitorii într-o călătorie epica de-a lungul  secolelor, din ținutul faraonilor și până în inima Egiptului modern. Acest documentar urmărește viața a șase egipteni pe parcursul unui an, punând accent pe modul în care acești locuitori ai Egiptului modern reușesc sa îmbine moștenirile trecutului cu cerințele vieții de zi cu zi.

                                                                                     


                                        Ancient Egyptian music-Desert Sphinx



                                                                     





                   Italia este o națiune care captiveaza simțurile, începând cu plăcerea degustarii delicioaselor sale preparate culinare și până la muzica încântatoare compusă de marii compozitori italieni. Italia estețara contrastelor spectaculoase, un teritoriu ce se întinde de la vârfurile acoperite de zăpadă ale Alpilor până in însorita , semi-deșertica Sicilie. Este o țară sfașiată între anticele tradiții catolice si eliberatoare schimbări care marchează secolul XXI. Documentarul invită privitorul într-o minunată călătorie în inima Italiei, urmărind viețile și poveștile de dragoste a opt personaje în dorința de a exemplifica adevaratul spirit al locuitorilor acestei minunate țari.




                                                                           

                                          Toto Cutugno - L'italino


                                         

                                                                         





       Australia, cunoscută ca ''țara de la antipozi'' , este de mărimea Statelor Unite și în același timp, este cel mai mic dintre continente. Deșerturile vaste, zonele acoperite de zăpadă și întinsele recifuri de corali fac din Australia o țară unică. Este un teritoriu bogat în minerale-aur, opale și diamante, vegheat de cele mai veninoase și ferice animale din lume și binecuvântat cu numeroase specii de plante și animale rare. Este, de asemenea, un teritoriu de o vastă diversitate culturală în care conviețuiesc atât urmașii anticilor locuitori ai Australiei-aborigenii, cât și noii sosiți-emigranții din toate colțurile lumii, diversitate care transformă Australia într-un ținut prietenos și cosmopolit, mândru și liber.

                                                                             


                                                                  


                                      Ryka Ali plays Aboriginal Eucalyptus Didgerido





                                                             
      





        Pentru prima dată în cei 5.000 de ani de istorie , cea mai veche și populată națiune de pe glob, China, își deschide porțile către restul lumii. Îmbinând perspicacitatea jurnalistică cu tehnici fotografice spectaculoase, acest documentar dezvăluie rădăcinile culturii și civilizației chineze prin poveștile a câtorva oameni:Vincent Lo, un adevarat Donalt Trump al Chinei;un arcaș din secolul XVII; un muncitor emigrant;o tânără gimnastă ; un hamal; o polițistă; un pescar;un muncitor feroviar și un tânăr călugăr. Acest docmunetar ilustreaza constrângerile si oportunitățile vieții trăite în inima celei mai mari națiuni de pe planetă, națiune aflată in mijlocul unor transformări majore. Narațiunea este susținută de James Spader, câstigător al unui premiu Emmy.

                                                                         

                                          Muzică superba Chinezească- Bamboo Flute





                                                                       
    



       Cu un teritoriu aproape egal cu cel al Statelor Unite, Brazilia nu este doar cea mai mare țară din America de Sud, ci și țara cu cel mai diversificat relief, cu o mare diversitate etnică și culturală. Este țara junglelor umede și a stepelor uscate, a plajelor fermecătoare și a munților cu vârfuri semețe. Este o țară care trimite sateliți în spațiu dar, în același timpin jungla Amazonului triburi străvechi încă mai practică tradiții ce par să aparțină Epocii de piatră. Documentarul se dorește a fi un ghid fundamental pentru una din cele mai fascinante țări de pe glob. Utilizând tehnologie HD de ultimă generație, realizatorii au încercat să surprindă esența acestei națiuni, privită chiar prin ochii locuitorilor săi. Documentarul explorează rolul pe care istoria, geografia, cultura, religia și mediul înconjurător l-au jucat formarea acestei națiuni unice.


                                                                        

                                                     Bellini-SambaDo Brasil


    


                                                                         
   


           Africa de Sud a trecut recent prin cea mai extraordinară transformare a unei națiuni, instaurând paceași democrația într-o țară măcinată de războiae civile, într-o țară în care minoritatea albă a oprimat fără mila majoritatea formată din africani. Divizată de puternice interese dictate de bogație și putere, Africa de Sud a rămas în continuare o țară care luptă din răsputeri pentru egalitate ți pentru redobândirea identității. În prezent, locuitorii acestei țări nu și-au pierdut înca speranța, documentarul surprinzând poveștile câtorva dintre acețtia și mai ales încercările prin care trec în dorința de a-și fauri viitorul luminos la care speră.Narațiunea este susținută de actorul Andre Braugher, deținatorul a doua premii Emmy.


                                                                         


                                         Izingane Zoma- Sivimbe Ngezansi




                                                                    






       Descrisă cândva ca ''o ghicitoare ambalată într - un mister aflat în interiorul unei enigme'', Rusia a fost timp de secole o țară învăluită de mistere, mituri și ambiguități. Eliberată destul de recent de sub regimul totalitar, Rusia este acum o țară a cărei locuitori încearcă să se reinventeze și, în același timp, sa-șiînțeleagă trecutul. Documentarul urmăreste de-a lungul unui an viețile a șsapte personaje, modul în care aceștia încearcă să se readapteze stilului de viață impus de o țară aflată în plin proces de schimbare, o țară care ocupă o optime din suprafața globului. În acest documentar veți face cunoștință cu realizările și suferințele personajelor, documentarul relevând pe lânga vechile tradiții, aspirații moderne, în dorința de a surprinde adevarata natură a sufletului rusesc.


                                                                          



                                              Alexandrov   Red Army Choir- Kalinka
                                                                        
                                                                       















Sursa: Discovery CHANNEL;www.mediadocs.ro; Youtube









Material prezentat de Schiopu-Mateiu Valentin- BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...