joi, 16 iunie 2022

IGOR STRAVINSKI - 138 de ani de la naștere [ n. 17 iunie 1882-- d. 6 aprilie 1971]


                                                           IGOR STRAVINSKI                                                               17 Iunie 1882 -- 6 Aprilie 1971
                                                                              

 
   Igor Stravinski s-a născut la Oranienbaum în17 Iunie 1882. A fost un compozitor modern de muzică cultă, originar din Rusia, fiind  unul din cei mai importanți muzicieni din prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a făcut cunoscut și ca pianist virtuoz și dirijor, a readus în actualitate și a revoluționat muzica de balet.
    Primele lucrări ale tânărului Igor, Focuri de artificii și Scherzo fantastic, entuziasmează pe Serghei Diaghilev, conducătorul vestitelor "Ballets Russes" din Paris, care îi comandă compoziții pentru ansamblul său. Rezultatul este muzica de balet,Pasărea de foc, a cărei reprezentație în 1910 stupefiază, dar și entuziasmează publicul parizian, conștient că se află în pragul unui nou stil în muzică. Urmează Petrușka 1911, splendida poveste muzical-coreografică pe motive ale folclorului rus.
     Evoluția ulterioară a muzicii lui Stravinski face din el reprezentantul necontestat al unui curent, ce va fi numit muzică modernă clasică tonală serială.

    După ce a trăit cea mai mare parte a vieții în Franța, la vârsta de 58 de ani se stabilește definitiv în America, fiind mai ales activ ca dirijor de orchestră și autor de cronici muzicale. Continuă să compună muzică pentru balet.
  Ca și compoziții majore, Igor Stravinski     a făcut mai multe contribuții la industria muzicală și a fost cunoscut pentru compozițiile sale muzicale care au folosit diferite stiluri compoziționale. Ritul primăverii este una dintre lucrările sale notabile cu o utilizare remarcabilă a ritmului. Firebird și Petrushka sunt câteva din compozițiile sale majore. Stravinsky a publicat, de asemenea, mai multe cărți în timpul carierei sale.
     Igor Stravinski moare în urma unui infarct la 6 Aprilie 1971 în apartamentul său din New York. Este înmormântat la Veneția în cimitirul San Michele.


                                                                  
                                                I. Stravinski. Infernal Dance  
                                           Moscow City Symphony "Russian Philharmonic" Conductor - Dmitri Jurowski Moscow International House of Music, Svetlanov Hall.

Sursa; Wikipedia; youtube;gettyimages.com;Britannica.com; classicfm.com

Material cules si prezentat de Valentin S . M . Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...