luni, 20 iunie 2022

Lionel Brockman Richie, Jr.- n. 20 Iunie 1949- 73 ani de la naștere.

                                                        LIONEL RICHIE       

                                                                  n. 20 Iunie 1949

                                                                            


   Lioinel Richie este un cântăreț, producător de discuri, muzician și actor american. Începând cu 1968, el este membru al grupului muzical Commodores. Richie și-a făcut debutul solo în 1982 cu albumul Lionel Richie, care conținea hitul Truly.

    După ce a parasit The Commodores, Lionel Richie a devenit unul dintre cei mai de succes artist solo al anilor '80, strălucirea sa fiind eclipsata în perioada de glorie 1981-1987, numai de Michael Jackson și Prince.

Richie a dominat topurile pop în perioada mai sus amintita cu o serie de 13 hit-uri consecutive intrate în Top 10, dintre care 5 au ajuns chiar pe prima poziție a clasamentelor. După 1987, el a intrat în umbra, luând o pauza prelungita de la înregistrări și turnee, și a revenit abia la începutul anilor '90, dar nu cu același succes.

                                                                        



 In 1980, el compune și produce pentru solistul country-pop Kenny Rogers, iar în anii următorii canta în duet cu Diana Ross. Melodia `Endless Love` devine cel mai de succes single din istoria Motown, fiind în vârful topurilor pentru 9 săptămâni consecutiv.

 In 1985, Richie si statutul sau de superstar s-au pus la treaba într-un scop nobil, artistul alăturându-se lui Michael Jackson în compunerea single-ului caritabil de la USA pentru Africa - `We Are the World`. Inregistrarea all-star a ajutat la strângerea a milioane de dolari pentru persoanele înfometate. 

 Pana la sfârșitul anului, Lionel a ajuns din nou în fruntea clasamentelor cu `Say You, Say Me`

                                                                       



 În 1987 Lionel Richie dispare din industria muzicala, luându-și o perioada de respiro după aproape doua decenii de înregistrari și concerte. El rupe tăcerea abia în 1992, când Motown lanseaza o compilație intitulata `Back to Front`.

 Albumul din 2006 `Coming Home` reuneste colaborari cu mai multe staruri ale muzicii Jermaine Dupri, Raphael Saadiq, Sean Garrett si Dallas Austin.

Sursa- wikipedia.org; m.cinemagia.ro, cinemagia.ro

 Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...