joi, 25 februarie 2021

Enrico Caruso- n. 25 Februarie 1873 - d. 2 August 1921- 148 ani de la naștere.

                                                                   ENRICO CARUSO

                                                  n. 25 Februarie 1873 - d. 2 August 1921

                                                                               


 


     Enrico Caruso a fost unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei. Caruso a fost cel mai popular cântăreț în toate genurile muzicale ai primilor 20 de ani ai secolului 20 și unul dintre pionierii muzicii înregistrate.

                                                                                   



     Înregistrările numeroase ale repertoriului său, precum și vocea sa extraordinară, cunoscută pentru frumusețea și intensitatea sa, atât pentru registrul său vocal, dar și pentru forța și amplitudinea sa, au făcut din Enrico Caruso una din cele mai cunoscute personalități artistice ale timpului său.

                                                                                 


 

   Caruso s-a născut la 25 februarie 1873 la Napoli, în Italia, într-o familie de oameni săraci. Calitățile sale vocale s-au evidențiat de timpuriu. Pentru a ajuta familia, a cântat de la 11 ani pe la nunți și estrade, având succes.

   A cantat la Scala din Milano, la Royal Opera House din Londra, la Teatrul Colon din Buenos Aires. Din 1895 pana în 1920 a realizat 863 de apariții record la Opera Metropolitana din New York. A fost cel mai bun tenor la aceasta Opera, timp de 18 sezoane.

    În repertoriul său au fost opere cântate   în franceza, spaniola, engleza, italiana și latina. A cantat și după compozitorii: Leoncavallo, Mascagni, Pucinni. Faima lui continua și astăzi datorita numeroaselor înregistrări existente. Acestea au fost preluate si prelucrate de tehnica de vârf actuala (pe atunci, nu se inventase microfonul). Înregistrările de astăzi, transformate, constituie un studiu pentru școala de bel-canto din timpurile noastre.

    Caruso a avut și un repertoriu de serenade și canțonete, pe care le canta “la bis”. A cantat cu soprana de origine romana Haricleea Darclee și, de asemenea, cu soprana lirica de origina australiana, Nellie Melba.

  Caruso a fost victima a numeroase angine pectorale, bronșite și migrene.În 1909 a suferit o intervenție chirurgicala, la apariția unor noduli pe corzile vocale.

 

   Sănatatea lui Caruso s-a agravat in preajma anului 1920, fiind victima unei pleurezii cu infecție generala. Cu Lilith în Casa a VIII-a, a avut o moarte tragica. S-a stins din viata la Napoli, în 2 august 1921, tanar, in varsta de numai 48 de ani, in plina glorie…

În întreaga Italie s-a declarat doliu național. Italia a pierdut pe cel mai mare tenor al tuturor timpurilor! Astfel, istoria operei secolului XX a început cu marele tenor virtuoz Enrico Caruso și s-a sfârșit cu tenorul Luciano Pavarotti, regele notelor înalte.

                                                                     


         

Sursa- wikipedia,pinterest.com, astrele .com, youtub .com

Material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV
  

                                                                              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...