joi, 18 februarie 2021

John Joseph Travolta -n. 18 Februarie 1954- 67 ani de la naștere.

                                                               John Joseph Travolta 

                                                               n. 18 Februarie 1954

                                                                               


     John Travolta, s-a născut la 18 Februarie în localitatea Englewood, New Jersey, SUA.

     John Travolta a început în sânul unei familii catolice, dintr-o mamă americano-irlandeză, Helen Cecilia Burke, şi un tată italiano-american. Mama actorului era o cântăreață şi actriță care-a devenit apoi profesor de artă dramatică într-o școală, iar tatăl lui era un jucător de fotbal semi-profesionist, care-a devenit un vânzător de cauciucuri. Travolta a trăit alături de cei 4 frați ai săi, Joey, Sam Ellen, Ann și Margaret, ale căror vieți s-au învârtit tot în jurul artelor, în lumea televiziunii, a filmului și muzicii. Tatăl lor le pregătea adeseori scene mici de teatru în subsolul casei, unde să interpreteze puștii.

    Este actor, dansator și cântăreț american ,cunoscut pentru rolurile sale din filmele Saturday Night Fever, Grease și Pulp Fiction.

    Decursul vieții lui John Travolta a început să stea sub semnul actoriei odată cu înscrierea lui la un workshop de arte dramatice, la 12 ani, apoi la școala de artă dramatică din New York, la insistența mamei sale, pentru a studia actoria și dansul. Nemulțumit, la 16 ani renunță la școală și se mută în NY cu sora lui, Ann, câștigând bani din reclame. Cariera lui a început pe Broadway, primind roluri în Greasen şi Over Here, iar banii și-i cheltuia pe lecții de zbor, pentru care s-a și calificat.

                                                                                  

John Travolta intră în lumea filmului începe în 1975, când primește un rol major timp de 4 ani în serialul de comedie Welcome Back Kotter, la doar 19 ani. La 20 de ani, apare și-n The Boy in the Plastic Bubble, la filmările căruia se îndrăgostește de Diana Hyland.

                                                                                  



     I-au trebuit 9 luni de lecții de dans pentru a ajunge în filmul Saturday Night Fever în 1977, pentru care a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor. A urmat Grease, anul următor, care a îmbinat actoria tot cu muzica, aducându-i faima mult dorită. Din păcate, a urmat declinul. A refuzat rolul din American Gigolo, An Officer and a Gentleman, Splash și Fatal Attraction. A acceptat doar rolurile din Staying Alive și Two of a Kind, urmând câţiva ani de pauză.

                                                                                 


 
Viața lui John Travolta lua o întorsătură radicală odată cu The Experts, în 1989, când și-a întâlnit viitoarea soție, actrița Kelly Preston. Cei doi s-au căsătorit în 1991 cu ajutorul unui preot scientolog, dar mariajul a fost declarat ilegal. Ulterior, s-au căsătorit legal. 

                                                                                 


 

John Travolta are o pasiune pentru avioane. Una din casele actorului se află în Ocala, în statul american Florida, și este cunoscută grației pistei de avion și a unui semi-garaj de avioane.

                                                                                



 Acesta este singurul actor cu un Boeing 707 care poate fi parcat în spatele casei.

                                                                              



     John Travolta a primit, în semn de recunoaștere a meritelor sale artistice, o stea pentru film, în partea de nord, aria 6900, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

                                                                             


        

          Sursa:wikipedia;okmagazine.ro;cinemagia.ro,stiriprotv.ro;filmemetropotam.ro;impact.ro;YOUTUBE

Material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu- Sectia Multimedia BJV                                                                       

                                                                                                                                                            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...