vineri, 5 februarie 2021

Gheorghe Hagi- n. 5 Februarie 1965 - 56 ani de la naștere. La mulți ani, Gica!

                                                                GHEORGHE HAGI     

                                                                  n. 5 Februarie 1965    

              


      

       Ghoerghe Hagi, s-a născut la Săcele, Constanța, România. Este considerat ca fiind unul din cei mai buni mijlocași ofensivi din Europa anilor '80 și '90, și cel mai mare fotbalist român din toate timpurile.

         

Gheorghe Hagi a început să joace fotbal la vârsta de 10 ani, la Farul Constanța, echipă la care a și debutat în Divizia A, la 17 ani. În cariera sa, Hagi a evoluat la Sportul Studențesc, Steaua București, Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray. La echipa națională, Hagi a reușit să bifeze 125 de prezențe, cu 35 de goluri marcate. 

 Hagi a debutat la echipa națională la vârsta de 18 ani, pe 10 august 1983 la Oslo, în meciul amical Norvegia - România. Până atunci jucase pentru România în echipa de juniori sub 16 ani (4 meciuri), echipa de juniori sub 17 ani (13 meciuri, 1 gol), echipa de juniori sub 18 ani (32 meciuri, 9 goluri) și echipa olimpică (4 meciuri).În 1985, pe 16 octombrie,Mircea Lucescu, pe atunci antrenor al echipei naționale, l-a desemnat pentru prima oară pe Hagi căpitan al echipei naționale. Hagi avea doar 20 de ani și meciul, disputat pe stadionul 23 august împotriva Irlandei de Nord, era decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexim -1986

Ca jucător, Hagi a fost un purtător clasic de număr 10 (conducător de joc) care se remarca în teren prin claritatea paselor trimise către atacanți și șuturile eficace la poartă, atunci când se afla el însuși în poziție de finalizator. Câteva din golurile sale au intrat în istoria fotbalului. Hagi reușea să depășească ușor mulți adversarii prin dribling și găsea deseori de unul singur mijloace de câștigare a unui meci. Deși nu excela la capitolul viteză, se orienta excelent în teren și reușea să fie prezent în bune poziții de joc, ceea ce îi permitea fie să paseze decisiv, fie să șuteze cu succes de la distanță.

Hagi a fost și un excelent executant de lovituri libere, înscriind numeroase goluri din poziții fixe.

                                                                          


Fanii echipei din campionatul Turciei de fotbal Galatasaray, ii spuneau ''Comandante'' [Comandantul] , și românii l-au numit ''Regele''.

                                                                                 


     Gica, cum îi spun prietenii, a mai fost supranumit și Maradona din Carpați, este considerat un adevărat erou în România. De 7 ori a fost numit fotbalistul anului, și este privit ca fiind cel mai bun fotbalist din generația sa.

                                                                                


   A jucat pentru echipa națională a României la 3 campionate mondiale în 1990, 1994, 1998, cât și la  3 campionate europene în anii 1984,1996 și 2000. Prezența sa  în echipa naționala a României a fost de 125 ori , al doilea după Dorinel Munteanu , iar ca și goluri marcate este pe primul loc cu 35 de goluri.

                                                                               
                                                                                


În noiembrie 2003, pentru a celebra jubileul UEFA, a fost selectat de către Federația Română de Fotbal drept cel mai bun jucător al României din ultimii 50 de ani. În 2004, a fost numit de Pele drept unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață, la o ceremonie de premiere a FIFA.

 În 2009, Hagi a fondat clubul român Viitorul Constanța. În prezent el este atât proprietarul cât și președintele clubului. De asemenea, a înființat Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, una dintre cele mai mari academii de fotbal din Europa de Sud-Est.

                                                                             


   

            Sursa: wikipedia;youtube;prosport.ro;m.click.ro;gsp.ro;realitateasportiva.net

    Material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV                                                                     

                                                                                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...