marți, 26 aprilie 2022

ȘTIAȚI CĂ ?!-...LEVI STRAUSS [ MR. BLUE JEANS ] - n.26 Februarie 1829- d. 26 septembrie 1902- 193 ani de la naștere.

                                                                       LEVI STRAUSS

                                                  n.26 Februarie 1829- d. 26 septembrie 1902

                                                                                  


         Levi Strauss (Loeb Strauss) a fost un industriaș american, care s-a făcut cunoscut pentru invenția blugilor ce a marcat moda și industria textilă. 

        Acesta s-a născut pe 26 februarie 1829, în Bavaria, Germania. Acolo a trăit o bună perioadă împreună cu cei doi frați mai mari ai săi Jonas și Louis, care aveau o afacere cu textile numită „J. Strauss Brother & Co”. 

                                                                                   


    
Loeb, sau Levi Strauss, a început să lucreze cu aceștia. În această perioadă, familia a început să-l strige „Levi”, iar în datele recensământului din acel an numele său era ortografiat „Levy’.

 Levi Strauss s-a mutat la San Francisco în anul 1853, unde și-a deschis propria afacere de textile: haine, umbrele, batiste și materiale textile la metru, pe care le vindea într-o rețea de mici magazine întinse de-a lungul coastei Californiei. 

                                                                              



     Astfel, a început istoria pantalonilor pe care astăzi îi știm sub numele de „blue jeans” sau „jeanși”. La început, aceștia s-au numit „waist overalls” („salopetă până la brâu”).

                                                                              



    Istoria blugilor moderni este strâns legată de Levi (Loeb) Strauss. Acesta se implică în afaceri vreme de câțiva ani, iar în timpul goanei după aur decide să plece în vest, la San Francisco. Căutătorii de aur americani aveau nevoie de haine rezistente, iar Levi Strauss devine, în 20 de ani, cel mai serios comerciant care aproviziona cu marfă de bună calitate micile magazine din vest.

                                                                                



                                                                                

     Istoria îmbrăcăminții se va schimba radical în 1872, când Strauss primește o ofertă de la Jacob Davis, un croitor din Reno, Nevada, care îi cere să îmbunătățească durabilitatea pantalonilor clienților săi. Levi se achită de această sarcină, schimbă croiala și inventează capsele pentru buzunare. Banii încasați din vânzări îl propulsează în postura de partener de afaceri. În 1873, noul partener primește patent pentru inventarea buzunarelor care se pot închide și astfel începe istoria pantalonilor indigo așa cum îi știm astăzi.   

                                                                             



        „Jeans” denumește acum în accepțiunea generală pantalonii realizați dintr-o țesătură specifică numită denim. Iar Levi Strauss începe să vândă acest tip de pantaloni peste tot în America și mai târziu în toată lumea. 

                                                                             


    

         Levi Strauss a murit la 26 septembrie 1902 în San Francisco și a fost înmormântat în cimitirul „Hills of Eternity”, lăsând în urmă o moștenire uriașă, folositoare întregii omeniri.

                                                                            



       Sursa: amazon.com ;alamy.com;editiadedimineata.ro;barrons.com

      Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV                                                                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...