joi, 4 februarie 2021

OCTAV BĂNCILĂ- n. 4 Februarie 1872-d.3 Aprilie1944- 149 ani de la naștere

                                                                  OCTAV BĂNCILĂ

                                                        n. 4 Februarie 1872- d. 3 Aprilie 1944


 Octav Băncilă (1872 – 1944), s-a născut la Corni, în județul Botoşani. Fiul lui Vasile Băncilă și al Profirei N. Neculce, descendenta a cronicarului Ion Neculce, Octav Băncilă, a rămas orfan  de tată încă de la vârsta de 4 ani, lucru care nu l-a împiedicat să-şi urmeze chemarea pe drumul artei.

                                                                         


       
   Câțiva dintre  dascălii care i-au îndrumat paşii viitorului pictor s-au aflat G. Panaitescu-Bardasare, C.D. Stahi şi Emanoil Bardasare. La vârsta de 19 va câştiga o bursă în străinătate. Studiază la Academia de Arte Frumoase din München (1894-1898), lucrează în atelierele pictorilor Haschbe şi Lenbach și își expune lucrările realizate în această perioadă la Glaspalast şi Kunstverein. Călătoreşte în Franţa și Italia.

                                                                               



  

  Este cunoscut ca fiind pictorul care a abordat mai în profunzime tema revoltelor țărănești de la 1907 , dar și teme care au reliefat natura, peisaje, flori, natura statică.

                                                                            



  Octav Băncilă a fost profesor de desen și caligrafie la Școala normală „Vasile Lupu” (1901) și la Gimnaziul „Ștefan cel Mare”, iar în perioada 1916-1937 a fost numit profesor la „Școala de Belle Arte” din Iași.

                                                                                  

   Mircea Deac scria despre opera lui Băncilă  : „ Valoarea originalității lui Băncilă constă în tablourile expresioniste și militante, veridice și critice. Picturile sunt dinamice, viguros desenate, folosește o pastă groasă, densă, colorată sumbru, urmărind caracterul moral și puterea de emoționare a imaginii

   Deși a avut o poziție controversată în timpul vieții, a fost ironizat, criticat și chiar arestat, după moartea sa a fost elogiat ca pictor de valoare, lăsând în urma sa o impresionantă operă, a cărei principală   caracteristică este realismul.

                                                                           

                                                                                 


             Sursa:wikipedia;facebook.com;curentul.info; ; ro.wikipedia.org;bzi.ro;ro.pinterest.com;tablouriromanesti.ro;artindex.ro; youtube.com

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...