luni, 5 aprilie 2021

Agnetha Åse Fältskog-[Formația de muzica ABBA]- n. 5 Aprilie 1950- 71 ani de la naștere.

                                                                 Agnetha Åse Fältskog

                                                                       5 Aprilie 1950 

                                                                                   


 
Agnetha Åse Fältskog este o cântăreață suedeză. Ea a atins prima dată succesul în Suedia după lansarea primului ei album, Agnetha Fältskog, în 1968, și a avut recunoaștere internațională ca membru al grupului pop ABBA care a vândut până astăzi peste 400 milioane albume în toată lumea, ocupând astfel locul 4 în lume din punct de vedere al albumelor vândute în toate timpurile și locul al doilea în lume în privința albumelor vândute de grupuri muzicale.

                                                                                


Agnetha Fältskog și-a scris primul cântec la vârsta de 6 ani, intitulat "Två små troll" ("Doi troli micuți"). În 1958, ea a început să ia lecții de pian, și de asemenea să cânte într-un cor local al bisericii. La începutul anilor 1960, ea a format un trio numit The Cambers, cu prietenele ei Lena Johansson și Elisabeth Strub.

                                                                                     

 Avea 16 ani când a început să cânte într-o trupă de dans condusă de Bernt Enghardt. O piesă pe care a scris-o pentru trupă și intitulată ''I Was So In Love'' (''Jag var sa kär'') a devenit primul ei single. Această piesă de debut din 1967 a devenit numărul 1 în topurile suedeze. În anii următori a scos mai multe single-uri, albume și chiar o serie de înregistrări în limba germană lansate în Germania de Vest.

 Fältskog l-a întâlnit pentru prima dată pe Bjorn Ulvaeus, membru al grupului Hootennanny Singers, în anul 1968. Relația ei cu Ulvaeus, și prietenia cu Anni-Frid Lvngstad și Benny Andersson, alături de care Ulvaeus compusese deja melodii, au dus în cele din urmă la formarea grupului ABBA. Fältskog și Ulvaeus s-au căsătorit în data de 6 iulie 1971, în satul Verum, cu Andersson cântând la orgă în timpul ceremoniei.

                                                                               


 1976 este anul în care ABBA a fost declarată una din cele mai populare formații din lume. Cel de-al 4-lea album al formației, Arrival, este finalizat la sfârșitul anului 1976, și cuprinde hiturile Fernando, Dancing Queen, Money, money, money, Knowing me, knowing you. În 1977, ABBA efectuează un mare turneu mondial și doi ani mai târziu cântă în Statele Unite. Discurile single și albumele se succed într-o cursă amețitoare, în aprilie 1977, Dancing Queen devine numărul 1 în Marea Britanie.

Succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decât cele ale concernului Volvo.

                                                                             



  Succesele enorme au fostși cauza destrămării grupului. După mulți ani de conviețuire, Benny și Frida se căsătoresc în 1978, pentru a divorța în februarie 1981, trei ani mai târziu. Celălalt cuplu, Björn și Agnetha, căsătoriți în 1972, divorțează în 1979. Unul dintre motive a fost ambiția unei cariere solo a fetelor.

                                                                           


        


    Deși nu s-a făcut nici un anunț oficial, ABBA s-a destrămat spre sfârșitul anului 1982. Tot atunci, Fältskog interpreta în duet cu cântărețul suedez Tomas Ledin (fost și backing vocalist pentru ABBA), America de sud. Cântecul a avut și o variantă în spaniolă intitulată "Ya Nunca Más".

  ABBA a rămas un nume legendar al muzicii pop mondiale, înscris pe mai mult de 400 de milioane de discuri. Splendoarea melodică, perfecțiunea orchestrațiilor și carisma celor patru au fost componentele dominante ale rețetei uriașului succes. În 2001 albumul The Definitive Collection a dominat din nou clasamentele lumii, iar cover-urile realizate de Erasure, Roxette, U2 sau Madonna reformulează mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al cărui repertoriu se reeditează continuu.

                                                                             


                          

   Sursa:wikipedia.com;cinemagia.ro;pinterest.com;mosqs.ru;youtube

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...