joi, 15 aprilie 2021

Leonardo di ser Piero da Vinci -n. 15 Aprilie 1452- d. 2 Mai 1519- 569 ani de la naștere.

                                                             Leonardo di ser Piero da Vinci  

                                                             n. 15 Aprilie 1452- d. 2 Mai 1519 

                                                                                   


           Leonardo di ser Piero da Vinci,   cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect,inginer , muzician, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și . Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

        Geniul său creator și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, animat de o imaginație fără precedent în istorie. Este considerat unul din marii inovatori ai picturii și unul din cei mai mari pictori din istorie.

                                                                             



         Leonardo Da Vinci (1452 – 1519) a trăit la sfârșitul Renașterii Italiane,una din cele mai importante epoci din istoria artelor. Leonardo a fost recunoscut post mortem ca un pictor de geniu dar și în timpul vieții ca o ființă excepțională, un geniu printre genii. Doar doi dintre contemporanii săi, Michelangelo și Rafaelo rivalizau cu reputația artistului și perioada scurtă cuprinsă între 1500 și 1527, în care toți trei au lucrat se numește Renașterea târzie.

       Leonardo a luat numele orașului în care s-a născut în 15 aprilie 1452. Leonardo Da Vinci vine de la Vinci, un orășel situat la doar câțiva kilometri de Florența, care era unul dintre marile centre ale culturii și artei italiene.

         La vârsta de doar 20 de ani Leonardo a obținut calificarea de maestru și a fost acceptat ca membru al breslei pictorilor, Compania Sf. Luca. Avea o inteligență așa de divină și sclipitoare și era extrem de priceput la geometrie.  În 1483 el progresase deja, fiind angajat de către Ludovico Sforza, Duce de Milano. Deși Ludovico era un om de bun gust, atunci când Leonardo i-a adresat o cerere scrisă în care solicita o poziție la curte și în care își sublinia calitățile de constructor militar, doar la sfârșit a menționat că în domeniul picturii poate face la fel de mult ca oricare, oricine ar fi acesta. Prima lui capodoperă cunoscută, Madona în grotă (acum aflată la muzeul Louvre, Paris), a fost pictată cam în această perioadă, dar, din motive necunoscute, Leonardo nu a cedat-o niciodată bisericii care o comandase.

                                                                              



    

    Cele mai importante lucrări ale sale, amintim „Botezul lui Hristos”, „Buna Vestire”, „Adorația magilor”, „Fecioara pe stânci”, „Portretul unui muzician”. Însă creațiile care s-au remarcat în întreaga lume sunt „Mona Lisa”și „Cina cea de taină”. „Mona Lisa” a fost realizată între anii 1503-1506 și reprezintă o femeie cu o expresie gânditoare și un surâs abia schițat. Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii[ Mona Lisa era soția unui negustor care comandase portretul de la Leonardo însă, pictorul s-a îndrăgostit de propria lucrare, de care nu s-a mai despărțit niciodată.]. Pe de altă parte, „Cina cea de Taină” se numără printre tablourile reprezentative pentru perioada Renașterii. Opera reflectă reacțiile diferite ale apostolilor lui Iisus, la auzul cuvintelor „Unul dintre voi mă va trăda!”

                                                                             


     Ultimii ani de viață a lui Leonardo au fost agitați, petrecuți între Florența, Milano și Roma. Îmbătrânind într-un ritm accelerat, se pare că Leonardo muncea fără oprire pentru a descoperi tainele și remediile naturii, făcând numeroase descoperiri în anatomie.

 Multe din operele sale au rămas neterminate, deoarece, în timp ce lucra la o invenție sau la un tablou, îi veneau în minte alte și alte idei, astfel lăsa neterminat ce începea.
 
Deoarece avea partea dreaptă a corpului paralizată, în ultimii ani din viață, a desenat cu mâna stângă.

 
Moare la Cloux şi este înhumat în biserica‑palat Sfântul Florentin. Biserica e pustiită în timpul Revoluției Franceze și e distrusă până la temelii la începutul secolului XIX. Astăzi nu se mai cunoaște locul mormântului. Melzi moșteneşte întreaga avere artistică și științifică a lui Leonardo.

  Sursa:wikipedia.com; playtech.ro;diez.md;news.ro;edusoft.ro;ziuaconstanta.ro

 Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...