marți, 13 aprilie 2021

Sergiu Nicolaescu- n. 13 Aprilie 1930- d.3 ianuarie 2013- 91 ani de la naștere.

                                                                          Sergiu Nicolaescu

                                                            n. 13 Aprilie 1930- d .3 ianuarie 2013

                                                                                      

     Sergiu Florin Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930 la Tg-Jiu, în Duminica Floriilor. Este ambițios, perfecționist și nu renunța la un lucru până nu reușește sa îl facă foarte bine. La 5 ani a părăsit Tg-Jiu, familia stabilindu-și reședința la Timișoara. Acesta este de fapt orașul copilăriei lui. De mic copil i-au plăcut filmele și își dorea sa joace în ele. Era șeful unei bande de circa 30 de copii, iar zona lor se întindea de la Spitalul Militar până la podul dintre Cetate și Mehala.

 

                                                                           

     La terminarea liceului, a intrat la trei facultăți: Belle Arte, Politehnica și Școala de Ofițeri de Marina. Lucra pentru rege, la Săvârșin și astfel i s-a propus sa plece cu acesta, când a părăsit România, dar regele s-a răzgândit și astfel a rămas în tara. Pe 5 ianuarie 1948 regele a fost arestat. Tatăl sau a fost arestat și el și a stat nejudecat cam un an; adus la București a fost anchetat chiar de Nicolschi, în clădirea Senatului de astăzi, pe atunci Ministerul de Interne. A fost condamnat la 7 ani, în urma unui proces tipic comunist, ajungând la Canal.
   

A lucrat în calitate de regizor cu Orson Welles, Laurence Harvey și alți mari actori americani și europeni, chiar la București la filmul Bătălia pentru Roma - producție americano-germana. 

                                                                                



1970 – filmul "Mihai Vitezul". Problema alegerii actorului pentru rolul Mihai Viteazu, a fost foarte complicate. A făcut o lista cu posibilii interpreți. Au candidat pentru Mihai Viteazul vreo 10-12 actori, intre care și: Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, George Constantin, Emanoil Petrus. Americanii l-au ales pe Sergiu Nicolaescu și filmările au început cu el.Mai târziu au venit indicațiile ca Mircea Albulescu sa-l joace pe Mihai. S-a opus și a zis: "Eu sunt regizor, eu hotărăsc! De azi, Amza Pellea va fi Mihai Viteazul.”

                                                                                  


A scris mai multe cărți referitoare la Revoluția din 1989.

În 2004 a fost numit de președintele Ion Iliescu membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române. Sergiu Nicolaescu a fost ales în Senat în legislaturile 1990-92, 1992-96, 1996-2000, 2000-04 și 2008-prezent.

                                                                                



Sergiu Nicolaescu a demonstrat în anii '70 o reală voință de a-și însuși tehnici narative și de montaj preluate din cinematograful american comercial, pe care le aplică filmelor sale de acțiune și suspans. Este genul pe care îl stăpânește cel mai bine.

                                                                               


 

S-a stins din viata pe 3 ianuarie 2013.

                                                                             



Sursa: wikipedia; cinemagia.ro;youtube.com;libertatea.ro;pinterest.ro;bzi.ro;facebook.com;ziare.com

Material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Secția Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...