marți, 19 aprilie 2022

Luther Ronzoni Vandross Jr. ( n.20 aprilie 1951 - d. 1 iulie 2005) Luther Vandross- 71 ani de la naștere.

                                                              Luther Ronzoni Vandross Jr.

                                                          n.20 aprilie 1951 - d. 1 iulie 2005

                                                                                 

      Luther Ronzoni Vandross Jr. , a fost un cântăreț, compozitor și producător de discuri american. De-a lungul carierei sale, Vandross a fost un vocalist la cerere pentru mai mulți artiști.

 Luther Ronzoni Vandross, Jr. s-a născut pe 20 aprilie 1951, la Spitalul Bellevue , în cartierul Kips Bay din Manhattan , New York. El a fost al patrulea copil și al doilea fiu al lui Mary Ida Vandross și Luther Vandross, Sr. Tatăl său a fost tapițer și cântăreț, iar mama sa a fost asistentă medicală. Vandross a fost crescut în Lover East Side din Manhattan, în cadrul dezvoltarii locuințelor publice Alfred E. Smith House din NYCHA  . La vârsta de trei ani, având propriul său fonograf , Vandross s-a învățat să cânte la pian după ureche. 

                                                                                     



 Ulterior a devenit solistul grupului Change , care a lansat albumul de debut certificat cu aur, The Glow of love , în 1980, pe Warner / RFC Records. După ce Vandross a părăsit grupul, a fost semnat la Epic Records ca artist solo și și-a lansat albumul de debut solo,Never Too Much , în 1981. 

   Vandross a lansat o serie de albume de succes R&B în anii 1980 și și-a continuat activitatea de sesiune cu vocea invitată la grupuri precum Charme în 1982. Multe dintre albumele sale anterioare au avut un impact mai mare pe topurile R&B decât pe topurile pop. În anii 1980, două dintre single-urile lui Vandross au ajuns pe locul 1 întopurile Billboard R&B: „Stop to Love”

   Multe dintre piesele sale au fost coperți ale muzicii originale ale altor artiști.

                                                                                  



    În 1990, Vandross a scris, a produs și a cântat fundal pentru Whitney Huston într-un cântec intitulat „Who Do You Love” care a apărut pe albumul eiI m your baby tonight . În acel an, el a jucat pe sitcom-ul de televiziune 227

                                                                                 


  

  În  timpul carierei sale, Vandross a vândut peste 35 de milioane de discuri în toată lumea și a primit opt premii Grammy, inclusiv cea mai buna interpretare vocală de patru ori diferite. A câștigat în total patru premii Grammy în 2004, inclusiv premiul Grammy pentru piesa anului pentru o melodie înregistrată nu cu mult înainte de moartea sa, „Dansează cu tatăl meu ”.

                                                                                 



  Vandross suferea dediabet și hipertensiune. Pe 16 aprilie 2003, Vandross a suferit un accident vascular cerebral sever la domiciliul său din New York și a fost în comă timp de aproape două luni. Accidentul vascular cerebral i-a afectat capacitatea de a vorbi și a cânta și i-a cerut să folosească un scaun cu rotile.

  
Vandross a murit la 1 iulie 2005,la vârsta de 54 de ani, din cauza unui infarct.

Înmormântarea lui Vandross a avut loc la Biserica Riverside din New York City pe 8 iulie 2005.

  Dotat cu un tenor interval vocal, Vandross a fost denumit în mod obișnuit ca „The Velvet Voice“ , referindu -se la talentul său vocal excepțional, și , uneori , a fost numit „cea mai buna voce a unei generații“. De asemenea, el a fost considerat „Pavarotti al Popului” de mulți critici.

În 2008, Vandross s-a clasat pe locul 54 pe lista revistei Rolling Stone a celor mai mari 100 de cântăreți din toate timpurile. Mariah Carey a declarat de mai multe ori în interviuri că a fi intimidant să stea lângă Vandross în timp ce înregistra duetul lor „Endless Love”.

Prin votul popular, Vandross a fost introdus în The Soul Music Hall of Fame la Soul Music.com în decembrie 2012. 

                                                                     


      Sursa: wikipedia.com; secondhandsongs.com;discogs.com; qaz.wiki; open.spotify.com;youtube.com

      Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Ulterior a devenit solistul grupului Change , care a lansat albumul de debut certificat cu aur, The Glow of Love , în 1980, pe Warner / RFC Records. După ce Vandross a părăsit grupul, a fost semnat la Epic Records ca artist solo și și-a lansat albumul de debut solo, Never Too Much , în 1981. Luther Vandross - https://ro.qaz.wiki/wiki/Luther_Vandross
Luther Ronzoni Vandross Jr. (20 aprilie 1951 - 1 iulie 2005) a fost un cântăreț, compozitor și producător de discuri american. De-a lungul carierei sale, Vandross a fost un vocalist la cerere pentru mai mulți artiști Luther Vandross - https://ro.qaz.wiki/wiki/Luther_Vandross

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...