luni, 18 aprilie 2022

Nicolae (Nicu) Covaci- n. 19 Aprilie 1947- 75 ani de la naștere. La mulți ani!

                                                 

                                                Nicolae (Nicu) Covaci

                                                                         n. 19 Aprilie 1947

                                                                                  



     Nicu Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. Singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia, Covaci a crescut fără tată până la vârsta de vreo 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră timp de vreo 10 ani.

                                                                        


           De mic copil A început să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

                                                                      


       A pus bazele trupei ”Sfinții” – din care făceau parte studenți și elevi din Timișoara, orașul sau natal.Prin 1961, Nicu Covaci și Kamocsa Camo Bela, elevi la Școala Generala nr. 2 din Timișoara, au făcut o “formație de chitare electrice” – inspirați de ceea ce se întâmplă peste granița. Trupei i-au pus numele ”Sfinții”, care ulterior avea sa devina celebra ‘Phoenix’, pentru ca activiștii culturali nu puteau sa lase ca o trupa de tineri sa ”performeze” în cadrul festivalurilor organizate de UTC (Uniunea Tinerilor Comuniști), sub un nume care avea de-a face cu religia.  

                                                                                



        În 1965, componenta trupei s-a schimbat, în Phoenix intrând Florin “Moni” Bordeianu (n.1948, student IEFS), Claudiu Rotaru, Ioan “Pilu” Ștefanovici (n.1946, student Politehnica) și Gúnter “Spitzi” Reininger (n.1950, elev la școala de muzică). Repertoriul era compus din cover-uri celebre ale trupelor Beatles, Rolling Stones, Animals etc.  

                                                                               


    Din toamna anului 1970, componenta trupei suferă iar modificări: apar “Spitzi”, Cornel Liuba (tobe), Kovacs Zoltan (bas) și Laurențiu Butoi (oboi, flaut). Este cooptat în trupa și Mircea Baniciu (student Arhitectura), un folkist care însoțea trupa în turnee, iar în octombrie 1971 se renunța la serviciile lui Zoli, Laurențiu și, puțin mai târziu, la Cornel, fiind aduși Joszef Kappl (ex – Color, Clasic XX, student Conservator) și Costin Petrescu
.

                                                                               


         
      La  26 octombrie 1976, Nicu Covaci s-a căsătorit cu o olandeză iar la scurt timp după aceasta   a fugit cu o parte din membrii trupei ascunși în cutiile de la boxe, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania. Fuga din tara a descris-o în cartea “Phoenix … însa eu”, scrisa în 1992. Nicu Covaci a continuat sa cânte, iar Phoenix a existat în continuare în Germania, unde s-a stabilit trupa.

                                                                            



 
  Nicu Covaci revine în țara după 1989, dar urmează mai multe neînțelegeri cu actualii și foștii membri ai trupei, astfel încât componența acesteia s-a schimbat des, Phoenix continuând însa sa rămână o formație de referință, iar Nicolae Covaci un idol pentru multi.

                                                                 



         Sursa: wikipedia;monitorulsv.ro;pineterst.ro;mondorama.ro; fluxzu.ro;unitischimbam.ro; youtube .com

        Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...