miercuri, 11 mai 2022

Mike Oldfield- n.15 Mai 1953- 68 ani de la naștere. La mulți ani!

                                                                Mike Oldfield       

                                                                      n.15 Mai 1953

                                                                                


  Mike Oldfield este un compozitor și muzician poli-instrumentist, lucrând în mai multe stiluri muzicale, așa cum ar fi rock progresiv, , muzică etnică,folk, clasică, electronică și, mai recent, dance.

                                                                                  



  Cariera lui Oldfield a început devreme, cântând la chitară acustică în cluburile de muzică folk. În această perioadă, avea deja două piese instrumentale a câte 15 minute, precursoare ale compozițiilor sale de la începutul anilor '70. În 1967, împreună cu sora sa, Sally, au format duetul The Sallyangie și au semnat un contract cu Transatlantic Records. Un album, Children of the Sun, a fost lansat în 1968.

                                                                              


    Cea mai celebră lucrare a lui Oldfield este Tubular Bells, înregistrată în 1972 și lansată pe 25 mai 1973, ca prim album al casei de discuri Virgin Records. Albumul, pe care Oldfield a cântat la mai mult de 20 de instrumente și care cuprinde mai multe genuri, a avut un succes colosal. Albumul a intrat repede în Top 10 în Marea Britanie unde a rămas 279 de săptămâni, o performanță reușită doar de zece albume în istoria topului. 

                                                                             


    În același an 1974 a lansat un nou album, Hergest Rige, care a fost numărul 1 în Marea Britanie timp de trei săptămâni, înainte să fie detronat de Tubular Bells.

   În 1975 a apărut un nou album,Ommadawn, iar în 1978, Incantations, care cuprindea mai multe părți vocale ale surorii sale, Sally și Maddy Prior.

                                                                              



  Sursa: wikipediaorg;fanpop.com;cinemagia.ro;youtube.com

Material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Secția Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...