marți, 10 mai 2022

Fred Astaire- n. 10 Mai 1899- d. 22 Iunie 1987- 123 ani de la naștere.

                                                       FRED ASTAIRE                

                                                      n. 10 Mai 1899- d. 22 Iunie 1987

                                                                                


     Fred Astaire a fost actor, dansator. coregraf și cântăreț. S-a născut la 10 Mai 1899 în Omaha, Nebraska, SUA. În 1905 familia s-a mutat la New York iar Fred și sora lui Adele au început să studieze la Alviene Master School of the Theatre and Academy of Cultural Arts.

    Cei doi frați au debutat în New Jersey cu un spectacol care s-a bucurat de aprecieri în presa locală. Au devenit cunoscuți după câteva apariții într-un turneu prin SUA.

                                                                                   



    Au avut împreună o carieră de 27 de ani. În 1917, au optat pentru muzicaluri. Din acel moment până în 1932 au apărut în zece producții muzicale de pe Broadway. Cele mai multe au fost de mare succes.

                                                                                



    După căsătoria surorii lui, în 1932, Fred a început să-și caute de lucru la studiourile de film. Debutul său la Hollywood a fost în producția MGM ”Dancing Lady” (1933) unde a jucat cu Joan Crawford. Apoi a jucat la studiourile Radio-Keith-Orpheum (RKO) în filmul ”Flying Down to Rio” (1933), când a făcut duet pentru prima dată cu Ginger Rogers. Curând cei doi au devenit un cuplu artistic foarte cunoscut.

   

De-a lungul carierei, care a durat în total 76 ani, timp în care a făcut 31 de filme muzicale și numeroase înregistrări, talentul i-a fost răsplătit cu multe premii. În 1958, musicalul ”An Evening with Fred Astaire” a câștigat nouă premii Emmy Awards, la mai multe categorii. În 1950 a primit Academy Award pentru unicitatea actului său artistic și contribuția la filmul musical. A primit Globul de aur de mai multe ori, între care pentru filmele ”Three Little Words” în 1950 și ”The Towering Inferno” în 1975.

                                                                             


  

A fost introdus în Hall of Fame of the International Best Dressed List, American Theatre Hall of Fame și National Museum of Dance’s Mr & Mrs Cornelius Vanderbilt Whitney Hall of Fame.

                                                                               


  

A primit un premiu Grammy pentru întreaga carieră și, postum, Grammy Hall of Fame Award. De asemenea, a intrat în Television Hall of Fame și Ballroom Dancer’s Hall of Fame.

În 1981 a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Institutului American de Film.

                                                                             



     Fred Astaire a murit la 22 iunie 1987.

                                                                          


   

 Sursa:Radioromaniacultural.ro; youtube.com;rodor.ro;fcm.com;ultimaora.ro;celebritynetworth.com

Material realizat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...