joi, 11 noiembrie 2021

Emile Berliner, inventatorul gramofonului

                                                                    

                                                                   Emile Berliner

                           n. 20 Mai 1851-d. 3 August 1929    

                                                       


     


    S-a născut la Hanovra într-o familie de comercianți evrei. Lucrează în Germania la un atelier de imprimeuri textile. Emigrează în "Țara Tuturor Posibilitaților" cu un prieten, stabilindu-se în Philadelphia, Pennsylvania. Aici pasiunea lui pentru știință și noile descoperiri tehnice ale epocii, l-au făcut să frecventeze numeroase biblioteci, printre care și Cooper Institute. Scopul lui a fost să acumuleze cât mai multe cunoștințe de electricitate și acustică.

                                                                            


   La expoziția aniversară a centenarului revoluției americane pentru independență (1876) din Philadelphia, descoperă expusă invenția lui Alexander Graham Bell, telefonul.

     În acel moment al timpului, invenția lui Bell de transmitere a sunetului la distanță prin fir metalic, se lovea de inconvenientul că inteligibilitatea sunetului nu era clară. Berliner, decide să îmbunătățească acest aspect și după o muncă asiduă și cercetări de laborator, a reușit ca la4 iulie 1877, să breveteze un dispozitiv de captare a sunetului, care a fost numit microfon. Este vorba de cunoscutul microfon cu cărbune, care se mai folosește și astăzi în telefonia fixă.

    La 8 noiembrie 1887, Emile Berliner, a brevetat un sistem de succes pentru înregistrarea sunetului. Berliner a fost primul inventator care a oprit înregistrarea pe cilindri și a început înregistrarea pe discuri sau înregistrări plate. 

                                                                                   


        

    Primele înregistrări au fost făcute din sticlă. Acestea au fost apoi realizate folosind zinc și în cele din urmă de plastic. O canelură spirală cu informații de sunet a fost gravată în înregistrarea plat. Pentru a reda sunete și muzică, înregistrarea a fost rotită pe gramofon. "Brațul" gramofonului  dispunea  un ac care citea canelurile din înregistrare prin vibrații și transmitea informațiile către difuzorul gramofon.

  Discurile lui Berliner (înregistrări) au fost primele înregistrări sonore care ar putea fi produse în masă prin crearea de înregistrări de bază din care au fost făcute mucegaiuri. 

                                                                             


   

   Berliner a înființat compania "The Gramophone Company" pentru a-și fabrica în mod obișnuit discurile audio (înregistrări), precum și gramofonul care le-a interpretat. Pentru a-și promova sistemul de gramofon, Berliner a făcut câteva lucruri. În primul rând, a convins artiștii populari să-și înregistreze muzica utilizând sistemul său.

                                                                           



 Berliner a vândut mai târziu drepturile de licențiere pentru brevetul său pentru gramofonul și metoda de a face înregistrări pentru compania Victor Talking Machine (RCA), care ulterior a făcut gramofonul un produs de succes în Statele Unite. Între timp, Berliner a continuat să facă afaceri în alte țări. A fondat compania Berliner Gram-o-phone în Canada, Deutsche Grammophon din Germania și compania britanică Gramophone Co., Ltd.

  Moștenirea lui Berliner mai trăiește în marca sa, care descrie o imagine a unui câine care ascultă vocea maestrului său fiind jucată de la un gramofon. Numele câinelui era Nipper. 

                                                                      


   Gramofonul, este brevetul care l-a făcut celebru pe germanul emigrant în America. Prezentarea brevetului a fost făcută la Franklin Institute din Philadelphia, orașul unde își brevetase și prima sa invenție, microfonul, în anul 1888.

   În anul 1929, a fost laureat al Medaliei Franklin pentru contribuția sa în domeniul înregistrării și redării sunetului.

                                                                    





Sursa: wikipedia.org;amoeb.ca;britannica.org; ro.wikipedia.org;youtube; ro.eferrit.com

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...