marți, 4 ianuarie 2022

John McLaughlin- n. 4 Ianuarie 1942- 80 ani de la naștere.

                                                             JOHN McLAUGHLIN  

                                             n. 4 Ianuarie 1942

                                                                 



      John McLaughlin, sau Mahavishnu John  este un chitarist de jazz, jazz-fusion și jazz-rock englez. Discipol al lui Miles Davis a excelat în mai multe stiluri, începând cu Jazz clasic, fusion, Jazz-rock, muzică clasică indiană, flamenco.          

    McLaughlin și-a început cariera jucând blues și rock la Londra la începutul anilor 1960 și a continuat să cânte jazz gratuit cu personalități britanice importante înainte de a se muta în Statele Unite în 1969.

                                                                         

 

 A lucrat împreună cu Georgie Fame și Blue Flames, Alexis Korner, Graham Band Organization și Trinity, precum și grupul de interpreți la orga - Brian Auger. Imediat după asta pleacă în Germania unde canta alături de trupa Gunter Hampel.

   În 1970, McLaughlin a părăsit Chinmoy, a abandonat numele Mahavishnu și a început să cânte la chitară acustică în trio-ul său Shakti, alături de violonistul indian L. Shankar și tabla- jucătorul Zakir Hussain. Noua sa chitară avea două diafragme, una cu corzi ridicate traversând cealaltă. Improvizația lui McLaughlin - cu fraze din blues, rock (în special Jimi Hendrix ), flamenco, jazz și muzică indiană - se încadrează ușor într-o varietate de muzică de fuziune.

  După o scurta colaborare cu Carlos Santana pe "Love Devotion Surrender" în 1972, (Santana fiind un alt adept al lui Guru Shri Chinmoy Ghose), John McLaughlin decide ca e timpul sa colaboreze cu muzicieni indieni: violonistul L. Shankar, percuționistul Zakir Hussain și Raghavan. Astfel se naște în 1975 grupul Shakti, care concertează în întreaga lume până în 1977.

                                                                       


 1978. Împreună cu L. Shankar, McLaughlin continua în trupa nou formata, One Truth Band, trupă cu o viață extrem de scurta.

 Urmează o perioada în care John McLaughlin își intra pe deplin în drepturi, compunând albumul "Electric Guitarist".

  1996 deschide pentru McLaughlin un nou capitol - albumul "The Promise", pe care are colaborări importante cu nume sonore mondiale: Jeff Beck, David Sanborn, Sting, Miles Davis, Al Di Meola și Paco de Lucia.

                                                                     


 2006 a fost anul în care McLaughlin revine obsedant asupra celor mai bune momente Mahavishnu Orchestra. Astfel, experimente ce includ sonorități de jazz, rock și chiar muzica indiana sunt din nou abordate pe albumul "Industrial Zen", o sinteza a 30 de ani de experimente muzicale combinate cu geniul creator și interpretativ al lui John McLaughlin.

                                                                  




 Sursa; wikipedia; best music.ro;abstract logicx;alamy;twiterș youtube . com

Material cules și prezentat de Valentin_Mateiu_Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...