vineri, 25 martie 2022

Aretha Louise Franklin- n. 25 Martie 1942- d. 16 August 2018- 80 ani de la naștere.

                                                           ARETHA FRANKLIN

                                  n. 25 Martie 1942- d. 16 August 2018   

                                                       


    
  
Franklin sa născut la 25 martie 1942 în Memphis, TN, în Statele Unite ale Americi.    

      Cântăreața, compozitoarea, actrița și pianista născută în Tennessee, era cunoscută ca regina muzicii soul. Și-a început cariera în copilărie care cânta evanghelie la New Bethel Baptist Church din Detroit, Michigan. Acolo tatăl ei era slujitorul bisericii. După aceea, s-a alăturat carierei seculare la vârsta de 18 ani.  

         La început, Aretha a debutat prima ei piesă la Columbia Records. Când s-a născut, mama ei Barbara a livrat la casa familiei sale, situată la 406 Lucy Avenue, Memphis, Tennessee.

       Tatăl ei a fost ministru baptist și predicator de circuit, originar din Shelby, Mississippi, în timp ce mama ei a fost o pianistă și vocalistă.

        În familia lor, ambii părinți au avut copii din relații anterioare, pe lângă cei patru pe care i-au avut împreună. Familia lor s-a mutat apoi la Buffalo, New York, când ea avea doi ani. Tatăl lor a mutat apoi definitiv familia în Detroit, unde a fost preluat ca pastor al Bisericii Baptiste din Noua Betel. Din cauza infidelităților tatălui lor, The Franklins s-au căsătorit cu probleme și s-au despărțit în 1948.

                                                                               



     A început să cânte solo după moartea mamei sale. A cântat solo-uri de evanghelie la Betelul Nou pe care a debutat-o ​​cu imnul Isus, Fii un gard în jurul meu. Tatăl ei a început apoi să o gestioneze. El o va aduce pe drum cu el în timpul turneelor ​​sale de caravane evanghelice pentru ca ea să facă apariții și să cânte în diferite biserici.

     Primul ei single a fost lansat în 1956 în J.V.B. A fost intitulat Niciodată să nu îmbătrânești. De atunci a devenit o senzație de frunte în industria muzicală în acel moment.

                                                                              



   

      Înainte de dispariția ei, Aretha a fost căsătorită de două ori. Prima ei căsătorie a fost cu Theodore White cunoscută și sub numele de Ted în 1961 când avea doar 19 ani. Cu toate acestea, cuplul a divorțat din cauza violenței domestice în 1968. divorțul a fost finalizat în 1969.

    Ulterior s-a recăsătorit Glynn Turman care a fost al doilea soț al ei. Nunta a fost oficiată la 11 aprilie 1978, la biserica tatălui ei. Astfel, Aretha a devenit mama vitregă a copiilor lui Turman din căsnicia sa anterioară.

                                                                                



    Franklin a continuat să lanseze mai multe single-uri populare, multe dintre ele fiind acum considerate clasice. În 1987 a devenit prima femeie artistă care a fost introdusă în Rock and Roll Hall of Fame, iar în 2008 a câștigat cel de-al 18-lea premiu Grammy, făcând-o una dintre cele mai onorate artiste din istoria Grammy.

                                                                           


 

                                                                              

   Ulterior s-au despărțit în 1982, iar divorțul a fost finalizat în 1984. Ea intenționase să se căsătorească cu tovarășul ei de multă vreme Willie Wilkerson și ambii aveau angajamente care se întindeau în 1988. Ulterior a anulat logodna în 2012.

    Cu 18 Grammys sub centura ei, Franklin este unul dintre cei mai onorați artiști din istoria Grammy, clasat printre aprecierile lui Alison Krauss, Adele și Beyoncé Knowles. În 2011, Franklin a lansat primul ei album pe propria casă, O femeie care cade din dragoste.

 

    În 2014, Aretha Franklin cântă Marele Clasic Diva, care a ajuns pe locul 13 pe topurile pop și pe nr.3 R&B.  

În februarie 2017, regina sufletului în vârstă de 74 de ani a declarat postului de radio Detroit WDIV Local 4 că colaborează cu Stevie Wonder pentru a lansa un nou album.

 În dimineața zilei de 16 august 2018, Franklin a cedat bolii sale, pe care familia ei le-a dezvăluit a fi cancer de pancreas. 

                                                                      


Sursa;milleniuvm,org;swashvillage.org;nelix.com;vanity.com;virgin.radio.rowikipedia.org;youtube

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...