luni, 11 aprilie 2022

Montserrat Caballé- n. 12 Aprilie 1933 d. 6 Octombrie 2018- 89 ani de la naștere.

                                                                     Montserrat Caballé

                                                 n. 12 Aprilie 1933 d. 6 Octombrie 2018        

                                                                                 


  

    Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, s-a născut pe 12 aprilie 1933 într-o familie săracă din Barcelona, Montserrat Caballe a devenit în anii 1970 o soprană de renume mondial. Artista spaniolă a sărbătorit 50 de ani de activitate pe scena Operei din Barcelona, unde a cântat pentru prima dată în 1961 în “Arabella” de Richard Strauss.

                                                                                 


 La vârsta de opt ani a început să studieze canto, la Conservatorio Superior di Liceo din Barcelona, cu profesori renumiți precum Eugenia Kenny, Conchita Badea sau Napoleone Annovazzi.

În anul 1954 a absolvit Conservatorul, cu „Medalia de Aur”, apoi a parcurs studii de perfecționare la Milano.

                                                                                



 

Debutul artistic a avut loc la Madrid, cu oratoriul ”El pesebre” (The Manger) al marelui Pablo Casals.

                                                                                     


 

   În perioada 1959 – 1962, a fost solistă la Opera din Bremen, Germania, iar în 1962, participă la primul turneu extern, în Mexic, cu rolul lui Manon din opera cu același nume de Massenet.

                                                                                



 

În anul 1965, debutează la Carnegie Hall din New York, unde fără vreo probă prealabilă, o înlocuiește pe soprana Marilyn Horne, care devenise indisponibilă pe motive medicale.


Montserrat Caballe este renumită pentru tehnica ei impecabilă “bel canto”. Ea a debutat în 1965, în rolul lui Mimi din opera “Boema”, de Puccini, pe scena Teatrului de Operă din Basel, Elveția. În 1965, fără să fi făcut vreo probă, a înlocuit-o pe soprana Marilyn Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un concert la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera “Lucrezia Borgia”, de Gaetano Donizetti.

 

Partenerii preferați i-au fost Marilyn Horne, Giuseppe di Stefano și Placido Domingo, iar dintre români, cel mai mult a cântat cu Viorica Cortez, în Maria Stuarda la Chicago și Nisa, Trubadurul la Viena și New York, Don Carlo la Viena, Norma la Lisabona, Koln, Milano și Napoli și în concert la Madrid, cele două fiind și foarte bune prietene.

                                                                             



   Cariera sa excepțională a fost încununată de acordarea a numeroase premii şi distincții, printre acestea aflându-se Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de mare cruce, Knight of the Order of Isabella the Catholic, Premiul pentru Arte al Prințesei Asturiei, Gold Medal of Merit in the Fine Arts (Spania), Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Cavaler, Marea Cruce a Ordinului Civil Alfonso al X-lea, Gramophone Award for Lifetime Achievement, Medalia de Aur a Cataloniei, Ordinul Insigna de Onoare, Ordinul Prieteniei, Ordinul Prințesei Olga, clasa I.

  6 octombrie 2018, soprana spaniolă Montserrat Caballe a murit la vârsta de 85 de ani, în spitalul Saint Paul din Barcelona.

                                                                         


Sursa: wikipedia; warnerclassics.com;cancan.ro;theguardian.com;pinterest.com ; historyforsale.com;radioromaniacultural.ro; youtube.com

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...