luni, 11 aprilie 2022

Florin Zamfirescu- n. 12 Aprilie 1949- 73 ani de la naștere.

                                                                     Florin Zamfirescu

                                                                    n. 12 Aprilie 1949

                                                                                


  Actor roman de teatru și film, Florin Gheorghe Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești jud. Vâlcea într-o familie în care toți adorau literatura și artele în general (mama sa adora poezia, tatăl era învățător și directorul Casei de cultura din Călimănești, sora sa iubea teatrul...).

De mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, făcând din aceasta meserie o pasiune.

                                                                              



    După terminarea liceului din Călimănești, între anii 1967 și 1971 urmează Institutul de Arta Teatrala și Cinematografica, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului, clasa prof. Constantin Moruzan, unde se remarca prin talentul și pasiunea sa pentru actorie, de altfel este și premiat în 1967 cu "Premiul Criticii, Cel mai bun actor al anului 1997" pentru interpretarea sa din teatru Glagoliev și Fouquiller Tinville.

                                                                              


     Având o capacitate deosebita de a ieși din propria piele, pentru a deveni personajul întrupat, rolurile în film încep sa curgă: "De ce trag clopotele Mitica" (1981), Moromeții (1988), Senatorul melcilor, Orient Expres, Filantropica etc.

     După Revoluție devine director adjunct Artistic la Teatrul Odeon.

    Din 1996 este numit profesor Universitar la Universitatea Naționala de Arta Teatrala și Cinematografica “I.L. Caragiale“ București iar în 2000 este numit rector.

     În 2001 este membru în juriul festivalului internațional de teatru experimental de la Cairo iar din 2002 încep sa curgă premiile criticii de specialitate: Membru de onoare în “Liga pentru sănătate mintala“ din România și deținătorul a doua premii de excelenta pentru interpretare " Ordinul Național PENTRU MERIT în grad de Cavaler și " Premiul pentru excelenta în Cinematografia Romana ".

                                                                       


       

    Sursa: aktual24.ro; curentul.info; wikipedia; youtube; cinemagia.ro

 Material cules și prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Secția Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...