luni, 20 iunie 2022

Puiu Călinescu- n. 21 Iunie 1920- d. 16 Mai 1997- 102 ani de la naștere.

                                                          PUIU CĂLINESCU                    

                                                   n. 21 Iunie 1920- d. 16 Mai 1997                     

                                                                                             


   
Puiu Călinescu [născut Alexandru Călinescu] a fost un actor de comedie român, celebru datorită grimaselor sale. 

    S-a născut în București, în cartierul Grivița și a fost fiul Fotinei Călinescu din București și al actorului Jean Tomescu din Craiova. A fost crescut de mama lui, care lucra la o fabrică de țigarete. La vârsta de 6 ani, după moartea mamei (23 de ani), a fost luat și crescut de bunica din partea mamei. La școală a repetat un an de studiu. Conform unei remarci a actorului însuși în 1996 într-o emisiune TV a Eugeniei Voda, în timpul adolescenței Călinescu s-a văzut nevoit să-și găsească un loc de muncă, fiind constrâns de unchiul său, în casa căruia locuia.

   Puiu Călinescu și-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefațau cândva în sălile de cinema proiecția unui film. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie, ''Constantin Tănase'', care l-a consacrat și în care a lucrat până la sfârșitul vieții. Și-a scris singur partiturile comice pentru spectacole, cu titluri precum „Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc. Talentul său a fost comparat cu cel al actorului francez Louis De Funes.

  A rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse(B.D.) unde a jucat alături de Dem Radulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Reka Nagy, Sebastian Papaiani,Ștefan Bănică.

 sursa- wikipedia.org; banner image.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...