miercuri, 12 octombrie 2022

Caryn Elaine Johnson[ Whoopi Goldberg]- 13 Octombrie 1955- 67 ani de la naștere.

                                                         Caryn Elaine Johnson

                                             Whoopi Goldberg         


          Whoopi Goldberg este o comediană americană, actriță, actriță de film, actor de film, prezentatoare de emisiuni, actriță de televiziune, este bine cunoscut ca un comediant premiat, actriță și avocat al drepturilor omului, precum și gazda de lungă durată a talk-show-ului de zi. 'Priveliștea.'

                                                                       



    Whoopi Goldberg s-a născut în 1955 în New York. A jucat într-o producție populară de o femeie în 1983, iar în 1985 a câștigat un premiu Grammy pentru cea mai bună înregistrare în comedie. În același an, Goldberg'succesul cu Culoarea violeta lansat o carieră de actorie extrem de vizibilă. 

                                                                        



  Goldberg a câștigat un premiu Oscar în 1991 pentru performanța în Fantomă, iar în 2007 s-a angajat într-o lungă durată ca moderator al emisiunii TV Priveliștea. Goldberg este cunoscut și pentru faptul că se numără printre un grup foarte mic de celebrități care'ați obținut statutul de „EGOT”, câștigând un premiu Emmy, Grammy, Oscar și Tony.  

  Chiar dacă tatăl sau era pastor protestant, Goldberg afirma ca în familia ei exista un amestec de religii, de la catolica la budista sau iudaica. La opt ani juca într-o mica companie teatrala. Adolescenta fiind, s-a lăsat prada consumului de heroina, dependenta pe care a reușit sa o depășească când a rămas însărcinata cu unica sa fiica, Alexandra Martín. A lucrat în construcții, a fost casiera și a cosmetizat decedații înainte de a fi înmormântați.

                                                                  




A debutat în film în 1985 cu The Color Purple de Steven Spielberg , ceea ce i-a adus o nominalizare la Oscar. Datorită acestui rol al lui Celie va deveni faimoasă în întreaga lume și se va deschide ușa cinematografului. Ea va juca în diferite filme, fiecare mai diferit de următorul

 În 1990, rolul său în Ghost alături de Demi Moore șiPatrick Swaize i-a adus un Oscar. Devine astfel prima femeie de culoare care a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar și a doua care a câștigat un premiu la această ceremonie în spatele lui Hattie McDaniel consacrat în 1940 pentru rolul ei în Gone with the Wind . În plus, First Class personajul ei Oda mae Brown , un mediu care poate comunica cu fantomele printre cele mai bune 100 de personaje de film din toate timpurile. Ghost este cel mai mare succes al anului 1990, însumând un venit de peste jumătate de miliard de dolari, pe lângă colectarea diferitelor premii, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun scenariu original. Talentul actriței nu mai este în dispută și se recunoaște capacitatea ei de a trece de la un registru la altul. 

                                                                                 



    A apărut în diferite serii destul de pline de umor și își va crea propria serie numită Whoopi , în 2003. A avut onoarea de a prezenta ceremonia Oscar de patru ori, pentru a observa că a fost prima femeie care a primit această onoare. 

  De asemenea, a scris cărți pentru copii și a produs seria La Vie avant tout.

                                                                               



 În martie 2016, Whoopi a anunțat că lansează un startup cu marijuana medicală, menit să ajute femeile cu probleme menstruale. Brandul „Whoopi și Maya” este în colaborare cu co-fondatorul Maya Elisabeth, care este, de asemenea, fondatorul unui alt brand de canabis medical, Om Edibles, început în 2008.

 Goldberg este un activist pentru drepturile homosexuale și lesbiene și membru ANR. Ea deține un doctorat. în literatura de la Universitatea New York. De asemenea, are o diplomă de onoare de la Wilson College din Chambersburg, Pennsylvania.

                                                                     



Sursa; cinemagia.ro, achievement.org; ebay.com; thesource.com; youtube .com

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...