marți, 11 octombrie 2022

Luciano Pavarotti- n. 12 octombrie 1935- d. 6 septembrie 2007- 87 ani de la naștere.

                            LUCIANO PAVAROTTI

                                                                                


   Luciano Pavarotti, a fost un celebru tenor al secolului XX. Legendă a muzicii de operă, Pavarotti a fost singurul cântareț de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări. 

                                                                             




S-a născut la Modena, în nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. A murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas, pe 6 septembrie 2007. În copilărie a făcut mult sport, fiind și la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis și călărie. 

                                                                                



A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. Pavarotti a avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua și o fată împreună cu a doua soție, Nicoletta Mantovani.

Pe11 august 1999, Luciano Pavarotti a susținut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piața Constituției (Palatul Parlamentului) din București, având în program canțonete și arii din opere.

                                                                                

     Cele mai cunoscute concerte ale lui Pavarotti sunt cele alături de Placido Domingo şi Jose Carreras, printre cele mai frumoase melodii numărându-se „O Sole Mio“, „La Donna E Mobile“, „Nessun Dorma“, „Ave Marie“, „Caruso“. În anul 1998, Luciano Pavarotti a fost distins cu Grammy Legend Award, acordat numai în ocazii speciale.

                                                                                




       Luciano Pavarotti a susținut ultimul său concert în februarie 2006, la deschiderea Jocurilor de iarna de la Torino, când a interpretat aria Nessun Dorma. Din cauza condiției sale fizice precare, cauzate de cancerul care îl măcina, ar fi fost prea periculos pentru el să riște o prestație live în fața unei audiențe globale.


                                                                           


    

Sursa: Wikipedia; cinemagia.ro;a1.ro; ro.pinterpest.com;Youtube

Material cules si prezentat de Valentin Mateiu-Schiopu-Sectia Multimedia BJV



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Verdi (Giuseppe Verdi) -n.10 Octombrie 1813- d. 7 ianuarie 1901- 210 ani de la naștere.

Giuseppe Fortunino Francesco Verd i   (n. 10 octombrie 1813 , Le Roncole, Busseto, Emilia-Romagna, Italia – d. 27 ianuarie 1901 , Milano, ...